Coronakrisen har slagit hårt mot kunskapsintensiva företag och många FoU-projekt skjuts upp. För att dämpa krisens effekter på näringslivets FoU krävs både akuta åtgärder och insatser i den kommande forskningspropositionen, skriver Emil Görnerup, forsknings- och innovationspolitisk expert.
Coronakrisen har slagit hårt mot många kunskapsintensiva företag och stora investeringar riskerar att gå i stöpet. Störningar i produktion och distribution har orsakat svårigheter i att få tag på insatsvaror. I kombination med personalbrist får det konsekvensen att tidplaner och deadlines för FoU-projekt skjuts framåt i tiden. Nya projekt kan inte starta.
Forskningsintensiva startups och små innovationsbolag har drabbats särskilt allvarligt av finansmarknadens osäkerhet. I en undersökning genomförd av Ignite Sweden uppger två av tre startups med patent att de inte kommer att överleva sex månader. Över hälften av alla startups i undersökningar har fått projekt uppskjutna eller inställda. Risken för konkurser och att värdefulla tillgångar förloras eller köps upp av utländska bolag är stor.
För att dämpa krisens effekter på näringslivets FoU krävs både akuta åtgärder och insatser i den kommande forskningspropositionen.
Åtgärder på kort sikt:
Forskningspropositionen i höst:
I svåra tider av missväxt, när visthusbodarna stod tomma, kunde man förr i tiden tvingas ta av utsädet för att överleva. Det gav mat för dagen men hade ödesdigra konsekvenser på sikt. När våren äntligen återvände fanns inget kvar att så.
Regeringen måste i höstens forskningsproposition göra allt för att värna sättpotatisen för näringslivets långsiktiga konkurrenskraft och överlevnad efter krisen.
Forskning och innovationForskningInnovation