Frihandel har visat sig vara en kraftfull drivkraft för ekonomisk tillväxt och välstånd. Genom att öppna upp för internationell handel kan länder specialisera sig på de områden där de har de bästa förutsättningarna, vilket leder till ökad konkurrens och högre produktivitet. För Sverige har frihandeln spelat en avgörande roll i att förvandla ekonomin och skapa det välstånd vi har idag. Exporten skapar många jobb och importen förser oss med ett stort utbud av varor och tjänster vi behöver.
Sverige har upplevt en snabb ekonomisk utveckling tack vare handel och globalisering. Välståndet per invånare har mer än fördubblats sedan 1970 samtidigt som vår handel ökat påtagligt. Detta har bland annat lett till stigande reallöner och mera resurser till hälso- och sjukvård. Handeln med omvärlden ligger till grund för mycket av det vi uppskattar men ofta tar för givet.
Läs merDe senaste åren har nya ekonomiska säkerhetsrisker uppstått för europeiska företag som ett resultat av växande geopolitiska spänningar, stora tekniska förändringar, såväl som chocker som covid-pandemin och Rysslands krig mot Ukraina. Det har kastat ljus på risken av att vara för beroende av några få länder, särskilt inom mer strategiska varor, och idag kretsar politiken mycket kring åtgärder för att stärka Europas ekonomiska säkerhet.
Läs merMellan 1990 och 2022 ökade befolkningen från 8,6 till 10,5 miljoner invånare i Sverige. Under samma period minskade de totala årliga nettoutsläppen av koldioxid inom Sveriges gränser från 71 till 45 miljoner ton per år. De utsläpp som orsakas av vår import har också minskat, men inte lika mycket. Handel och miljöhänsyn kan stödja varandra om förutsättningarna är de rätta
Läs merHandelns rötter kan spåras tusentals år tillbaka i tiden, långt före de moderna nationernas framväxt. Redan i antikens civilisationer som Babylon och Assyrien var handel en viktig del av samhällslivet, där marknadsmekanismer och komplexa handelsnätverk sträckte sig över stora delar av den kända världen.
Läs merVarför handlar vi med omvärlden (Undervisningsmaterial från Kommerskollegium)
Handelns historia (Skolmaterial från Eduna)
Handelns historia med Dick Harrison (Webbinarium)
Frihandelspodden är en podcastserie som utforskar frihandel och dess koppling till välstånd och samhällsbyggande. I varje avsnitt intervjuar programledaren Simon Vikström olika gäster för att ge lyssnarna en överblick över hur handel mellan länder fungerar och hur det påverkar oss i vår vardag.
Serien täcker ämnen som EU, komparativa fördelar, handel som en väg ur fattigdom och handelns klimatpåverkan.
Tillhörande lärarhandledning och elevmaterial finns att beställa på eduna.se. Vid frågor kontakta info@eduna.se.
Färre handelshinder och öppna marknader gynnar svenska företag, skapar nya jobb och ökar välfärden för medborgarna, anser bland andra SCA, Husqvarna och Candles Scandinavia. Lyssna på dem och flera andra företagare berätta om frihandelns betydelse.