Ett allt hårdare företagarklimat, tuffare näringslivspolitik från en företagarfientlig regering och en allmän attitydförändring till det sämre gentemot företagare. Thomas Vissgården, vd för Isoflex AB i Gustafs, tycker sig uppleva en förändring som tar oss tillbaka 40 år i tiden då företagare i allmänhet betraktades med misstänksamhet. Det senaste förslaget kring 3:12-reglerna kan vara spiken i kistan för Sverige som en entreprenörsnation i framkant, tror han.
- Något har hänt i samhällsdebatten senaste åren och jag upplever en allt hårdare attityd mot företagen. Det är tråkigt eftersom vi har haft ett decennium av ljusnande företagsklimat. Nu ser vi allt fler förslag som raserar entreprenörsandan. Detta i tid då oron är tillräckligt stor i världen, med ökande protektionism och förmodade hårdare handelshinder, säger Thomas Vissgården.
Isoflex AB tillverkar isolering till tåg och kunderna är tågtillverkare över hela världen. Företaget verkar på en global marknad där konkurrensen från låglöneländerna är ett ständigt hot.
Exempel på företagsfientlig politik nämner Thomas Vissgården bland annat de höjda arbetsgivaravgifterna för unga, kilometerskatten, begränsningar av vinster i välfärden, möjligheten till visstidsanställningar med mera. Framförallt är han orolig för hur de nya 3:12-reglerna kan komma att slå mot den svenska innovationskraften och entreprenörsandan.
– Det är i de små och medelstora företagen man hittar den stora jobbskaparmotorn. Det är där skatteunderlaget genereras. Därför är det mycket märkligt hur regeringen väljer att drämma till med släggan där vi är som känsligast. Jag tror inte de själva inser att de kapar den gren de sitter på, säger Thomas Vissgården.
Förslaget kring förändringar i 3:12-reglerna innebär i korthet att skattesatsen för utdelningar och kapitalinkomster höjs och en större del av inkomsterna från entreprenörskap ska beskattas som inkomst av tjänst. Förenklingsregeln sänks kraftigt och nivåerna i de så kallade löneunderlagen sänks.
– Man kan inte tolka detta som annat än företagarfientlighet. Ett utslag av ideologiskt grundad avundsjuka. Som företagare tar man stora risker och lyckas man så gagnar det hela samhället med jobbtillväxt och ökade skatteintäkter för välfärden. Misslyckas man så drabbar det företagaren hårt. När man nu tar bort incitamenten och gör det ännu mer riskabelt att driva företag så finns det nog väldigt få som kommer vilja förverkliga sina drömmar och starta företag i framtiden, säger Thomas Vissgården.
Isoflex AB ligger i Gustavs, på Dalarnas landsbygd. Dalarna, liksom andra län utanför storstadsområdena, står inför stora utmaningar vad kompetensförsörjning och det kommande generationsskiftet. Små och medelstora företag behöver nya ägare som är beredda att driva företagen vidare.
– De nya 3:12-reglerna kommer sannolikt att göra företagsöverlåtelser mycket svårare. Jag är rädd att vi riskerar nedläggningar av företag på landsbygden om förslaget blir verklighet.
Henrik Sjögren
Verksamhet: tillverkning av isolering till tåg.
Kommun: Borlänge
Omsättning: cirka 45 miljoner kronor
Antal anställda: 22 personer.
VD: Thomas Vissgården (som även är delägare)