Den tidigare uppåtgående trenden i företagens framtidsoptimism är nu bruten, enligt Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport. För företag i Gävleborg är osäkerheten särskilt kännbar, där mätningen visar en kraftig minskning i försäljning, investeringar och antal anställda under det senaste året. Den nya Näringslivsindikatorn, som samlar företagens syn på konjunkturen, visar på en sidledes rörelse och ligger under det historiska snittet.
På frågan om hur antalet anställda påverkats jämfört med 12 månader sedan uppger 17 procent av företagen att de har minskat. Det är långt under länets historiska genomsnitt och värre än under pandemin. Företagen i Gävleborg uppvisar dessutom den största minskningen av antal anställda i riket.
Även när det kommer till investeringar och försäljningsvolym pekar siffrorna nedåt för de senaste tolv månaderna. 8 procent av företagen uppger att investeringarna minskat och 9 procent att försäljningsvolymen minskat.
– Detta är en tydlig signal om att många av länets företag har det väldigt tufft. Att säga upp medarbetare är det sista ett företag vill göra och är en åtgärd som vidtas när det inte finns andra alternativ, särskilt i en tid när det är svårt att hitta medarbetare, säger Dan Nygren, regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg.
För hela Sverige förutspås en svag BNP-tillväxt de närmaste åren – 0,7 procent 2024, 1,9 procent 2025 och 2,8 procent 2026 – samtidigt som arbetslösheten stiger till 8,6 procent 2025. Den ekonomiska osäkerheten påverkar företag på alla nivåer, men de regionala skillnaderna är stora.
– I Gävleborg ser vi att det är särskilt tufft. Den globala osäkerheten med geopolitiska konflikter och ekonomiska kriser i flera viktiga handelspartnerländer försvårar ytterligare. En ansvarsfull avtalsrörelse och långsiktiga reformer är avgörande för att säkra både jobb och konkurrenskraft i vår region, avslutar Dan Nygren.