Lantbruksnäringen går på knäna. Chockhöjda kostnader för bland annat el och diesel skapar oro bland Sveriges lantbrukare och många orkar inte längre.
– I dag är det tomma hyllor i butiken, det fattas saker. Det har det inte gjort förut. När det börjar tunnas ut kanske man börjar att förstå, säger Lotta Zetterlund, lantbrukare och regionordförande för LRF i Gävleborg.
Lotta har många år inom lantbruket bakom sig. 1 februari i år gjordes dock ett generationsskifte för gården i Sandvikens kommun.
– Det är självklart tufft att lämna över till sonen i detta läge. Vi vill alla att förutsättningarna ska finnas att fortsatt kunna bedriva mjölk- och köttproduktion.
När vi pratar med Lotta har regeringen nyligen beslutat att dela ut en miljard extra till lantbruksnäringen där 700 miljoner kronor går till diesel.
– Det här är en jättebra kortsiktig insats. Det kanske kan få lantbrukare att fundera ett varv till innan de eventuellt slutar. Vi måste däremot jobba för långsiktiga lösningar. Vi sitter på många sådana.
Skogen är ett sådant exempel, även det som växer på våra åkermarker.
– Vi har stora möjligheter att använda det som inte blir djurfoder att bli biogas och energi. Vi vet att vi jobbar mot ett hållbart samhälle, det är på allas läppar i dag. Då krävs att man tar ett större grepp och bredare syn på hur vi ska använda de resurser vi har i Sverige.
Gris- och fjäderfäsektorerna samt växthusföretagen kommer också att få extra ekonomiskt stöd. Det är produktioner där stor elkapacitet krävs.
– De produktionerna drar mycket ström och det är de som har det kämpigast i dag. Växthus har redan börjat stänga eftersom de är för dyra att hålla i gång på grund av höga elkostnader.
Det är en oerhörd tuff situation för lantbrukare och Lotta drar ett tydligt exempel från den egna gården:
– Kraftfoderpriserna har gått upp med två kronor kilot. Hos oss innebär det en ökning med 200 000-250 000 kronor på ett år. Plasten vi ensilerar gräset i har stigit från 700 kronor per rullenunder 2021 till 1300-1400 kronor i år. Det är en ökning med 50 procent och en plastkostnad för 300 000 kronor bara i år. Elkostnaden för ladugården var under december 2021 på 44 000 kronor jämfört med vanligtvis 20 000 per månad. Kostnadsersättningen vi har fått täcker absolut inte kostnadsökningarna.
Det är enorma summor och kostnader som i slutändan landar i konsumenternas knä. Lotta är säker på att det som sker just nu kommer att bli tydligt under kommande höst och vinter.
– Det här kommer att driva inflation och jag upplever att man inte riktigt förstår konsekvenserna. Om vi driver inflation sticker även räntorna i väg. Nu pratar jag dessutom om det som sker på gårdsnivå, sedan ska allt också transporteras. Transportbranschen har också drabbats av enorma kostnader. Det här kommer att gå fortare än vi tror om inget drastiskt sker. Läget känns inte så roligt just nu kan jag säga.
Ser du någon ljusning?
– Miljarden regeringen tog beslut om är ändå en signal att ministrarna kanske förstår att om vi ska ha en livsmedelsproduktion kvar i landet måste signaler skickas att den produktionen har stor betydelse, avslutar Lotta Zetterlund.
lantbrukareLRF