Gävleborgs bästa företagsklimat finns fortsatt i Ockelbo. Sandviken är den kommun i länet som klättrar flest placeringar. Det visar Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet som släpptes idag.
Ockelbo tappar 14 placeringar i årets ranking men har fortsatt länets bästa företagsklimat. Sandviken överraskar mest i år och klättrar med hela 81 placeringar till plats 128 och intar därmed en andra placering i länet.
– Sandviken har sedan en tid tillbaka arbetat strukturerat, målmedvetet och tålmodigt för att förbättra företagsklimatet och nu ger det resultat. Det är riktigt roligt att följa deras arbete och ser med spänning fram emot kommande år, säger Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv.
I årets ranking tappar Ovanåker hela 52 placeringar till plats 160 och Hofors tappar 18 placeringar till plats 183.
– Både Ovanåker och Hofors har tidigare arbetat bra och fokuserat för att förbättra företagsklimatet. Nu tappar de mark och faller tillbaka från sina tidigare placeringar. Att kavla upp ärmarna och ta nya tag är det som gäller för båda kommunerna, säger Lotta Petterson.
Ljusdal klättrar 69 placeringar till plats 186 och Nordanstig klättrar 50 placeringar till plats 199.
– Att Ljusdal och Nordanstig, liksom Sandviken, tar ordentliga kliv i årets ranking är positivt för hela länet. Det visar att det går att förbättra företagsklimatet genom att föra dialog, lyssna in och öka förståelsen för företagen och deras förutsättningar, säger Lotta Petterson.
Även Gävle klättrar fem placeringar i årets ranking till plats 266.
– Ett något positivare resultat för länets residensstad. Upphandling är ett område som kommunen har fokuserat på sedan en tid tillbaka och som nu börjat ge resultat. Hoppas Gävle håller fortsatt fokus och har arbetet med att förbättra företagsklimatet högt upp på den kommunala agendan. Det betyder mycket för länets tillväxt och utveckling, säger Lotta Petterson.
Bollnäs tappar fem placeringar till plats 226 och Söderhamn tappar 21 placeringar till plats 246. Hudiksvall ligger kvar med oförändrad placering på plats 245 från föregående ranking.
– Det gäller att arbeta långsiktigt och ha tålamod med att förbättra företagsklimatet lokalt. Att öka förståelsen och intresset för företagen och företagande hos både politiker och tjänstemän. Då behövs det information, utbildning, dialog och ledarskap. Ett bra företagsklimat ger fler företag möjlighet att starta, växa, anställa och investera - det bygger vår gemensamma välfärd. I dessa tider är ett gott företagsklimat viktigare än någonsin, säger Lotta Petterson.
Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2023 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från ca 32 000 företagare, och till en tredjedel av statistiska faktorer från SCB och UC. Se årets rankinglista och utvecklingen över tid på foretagsklimat.se.