I september samlas Europas mest yrkesskickliga ungdomar för Yrkes-EM i Gdansk, Polen. Jacob Lind från Vallda och Max Toth från Västra Frölunda tävlar tillsammans och representerar Sverige i grenen automationsteknik.
Gymnasial yrkesutbildning är i dagsläget den mest efterfrågade utbildningsnivån när de västsvenska företagen rekryterar. 7 av 10 företag uppger att det är svårt att rekrytera och möjligheterna att få jobb efter en gymnasial yrkesutbildning är därför mycket goda, oavsett konjunkturläge. Men behovet av att kunna visa upp möjligheterna med yrkesutbildningar är stora och där spelar bland annat WorldSkills en stor roll.
WorldSkills Sweden har i uppdrag att synliggöra, höja attraktionskraft, status samt kvalitet för yrken och yrkesutbildningar. Det uppnås bland annat genom att anordna och driva yrkestävlingar som Yrkes-SM och ansvara för det svenska Yrkeslandslagets deltagande i Yrkes-EM och Yrkes-VM.
I september är det dags för Yrkes-EM i Polen där det svenska landslaget under tre dagar ska sätta sin skicklighet på prov inom totalt 18 olika yrken. I det svenska landslaget tävlar 22 personer i grenar som förutom automationsteknik innefattar yrken så som kock, frisör och trädgårdsanläggare.
Vi har pratat med de två automationsteknikerna Max Toth från Västra Frölunda i Göteborgs kommun och Jacob Lind från Vallda i Kungsbacka. Efter att ha tävlat mot varandra i Yrkes-SM där de kammade hem första respektive andra platsen kvalificerade de sig direkt till Yrkeslandslaget.
– Vi tävlar i mekatronik, som är en del inom automationsteknik. Det är en lagtävling där varje land har två tävlanden. Tävlingen går ut på att bygga ihop en fabrik/station som innehåller till exempel motorer, givare, tryckluftcylindrar och så vidare. Efter att vi byggt ihop det ska det också programmeras, allt utefter beskrivningarna vi fått. Sen bedöms vi på hur väl vi har gjort det, berättar Max.
– Träningen inför EM består därför mycket av att bygga stationer, riva dem och sedan bygga ihop dem igen. En station tar ungefär tre timmar att montera och vi försöker dela upp arbetsuppgifterna emellan oss, säger Jacob.
– Jag vill se hur de andra ländernas tävlanden tar sig an uppgifterna och bygger sina stationer. Det finns ju ritningar på hur det ska se ut, men man kan alltid ta olika vägar för att komma till ett slutligt resultat, säger Max.
Jacob håller med och påpekar också att det ska bli roligt att träffa alla och spännande att se om deras egen träning ger resultat.
– Jag har alltid varit intresserad av teknik och valde därför Teknikprogrammet på Elof Lindälvs Gymnasium med inriktning produktion och automation. Det roligaste med utbildningen var de praktiska ämnena eftersom jag fick jobba med riktig utrustning. Idag är jag automationsingenjör på CATC, som håller på med marinautomation. Där programmerar jag system ombord på fartyg och båtar, berättar Jacob.
– Jag tyckte fabriker och tillverkning var spännande och läste därför även jag tekniskt program med inriktning automation på Göteborgs Tekniska Gymnasium. Det ledde till att jag sedan fick jobb som automationstekniker på Jilek Automation där jag programmerar och bygger transportbanor, säger Max.
Att välja en yrkesutbildning är ett smart val för ungdomar som vill dra nytta av sin talang och som snabbt vill få jobb efter sin utbildning.
– Det är stor efterfrågan på automation, så det kommer alltid finnas en framtid inom det. Är man intresserad av teknik, robotar, fabriker med mera tycker jag att man ska välja ett tekniskt yrkesprogram. Det leder till ett stabilt och roligt yrke som jag rekommenderar, avslutar Jacob.
Stort lycka till på EM!
WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten (genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan). Dessutom medverkar även branschorganisationer, yrkesnämnder, skolor och företag.
Den 5-9 september äger Yrkes-EM rum i Gdansk, Polen. Totalt medverkar 43 tävlingsyrken och man räknar med 600 tävlanden från hela Europa. I det svenska Yrkeslandslaget tävlar 22 ungdomar i 18 olika yrken.