Förslaget om en vinstbegränsning hotar inte bara många företags existens. Det hotar även brukarnas lagliga rätt till valfrihet och ett fullvärdigt liv, skriver Peter Lundin, vd på företaget Assistanslotsen, ett fristående assistansbolag med 20 brukare.
Jag jobbar som vd på Assistanslotsen, ett fristående assistansbolag som erbjuder personlig assistans, juridisk rådgivning och andra uppgifter kopplade till arbetsgivaransvar. Vi har omkring 100 anställda och 20 brukare. Vi arbetar tillsammans med brukarna för att de ska få så god livskvalitet som möjligt.
Förslaget i Ilmar Reepalus Välfärdsutredning om att införa en vinstbegränsning riskerar att försämra levnadsförhållandena för mängder av människor. Både de som befinner sig i en utsatt situation och deras assistenter.
Jag vänder mig inte mot själva utredningen utan mot direktiven om vinstbegränsning. Jag behöver kunna driva företaget med god ekonomi för att kunna planera verksamheten över tid. Antalet brukare varierar från år till år och vi måste kunna lägga undan pengar för att ha marginaler för att anpassa verksamheten efter det.
Med mindre marginaler blir också vidareutbildningarna för personalen färre. På så sätt påverkas även kvaliteten i verksamheten. Det slår i slutändan tillbaka på brukarna som riskerar att få sämre omsorg.
Enligt rättighetslagen LSS – lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade – ska personer med omfattande och varaktiga funktionshinder garanteras goda levnadsvillkor och möjlighet att leva som andra. En vinstbegränsning begränsar våra möjligheter att ta det ansvaret och följa regelverket till fullo.
Assistanslotsen är ingen kassako som gör miljoner i vinst. Vi jobbar hårt för att gå runt. De pengar vi tjänar behövs för att återinvestera i företaget för att kunna erbjuda våra brukare möjligheter att delta i samhället på samma villkor som alla andra.
Med det föreslagna vinsttaket ser jag stora risker att både vi och många andra privata omsorgsföretag försvinner. Med konsekvensen att valfriheten för burkarna också försvinner och det menar jag bryter mot LSS-lagen. Förslaget riskerar att bli ett övergrepp på personer med de största stödbehoven. Jag vill därför att Lagrådet ska granska förslaget, det har jag också skrivit i mitt remissvar till Socialdepartementet.
Peter Lundin, vd Assistanslotsen
Villkoren för privata välfärdsföretagVälfärd