Idag släpper Svenskt Näringsliv den årliga rankingen av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner, där 32 124 företagare, varav 1 359 i Jönköpings län, fått betygsätta hur det är att driva företag i sin kommun.
För det andra året i rad kan Vaggeryd titulera sig som den kommun i Jönköpings län med bäst företagsklimat om företagen får bestämma. Vaggeryd placerar sig på plats 21 av 290 kommuner i den nationella rankingen. Tranås hamnar hack i häl på plats 22 efter att ha avancerat åtta placeringar från föregående år. Strax därefter placerar sig Habo (31), Mullsjö (40) och Gnosjö (41), vilket innebär att fem kommuner från Jönköpings län är med på topp-50-listan i årets ranking.
- Det är glädjande att se att nästan alla kommuner i länet fortfarande ligger på den övre halvan av rankinglistan. Dessutom har vi hela fem kommuner som ligger på topp 50 i landet, vilket vi såklart ser mycket positivt på. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att företagsklimatet är föränderligt, och det är därför viktigt att kommunerna fortsätter att prioritera företagarfrågorna, säger Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv Jönköpings län.
I Jönköpings län ser vi några kommuner som sticker ut med sitt förbättrade företagsklimat under de senaste åren. Störst kliv på rankinglistan från 2023 tog Värnamo som hoppade hela 49 placeringar. Habo är den kommun som haft den största förbättringen på fem års sikt och avancerat från plats 59 till 31. Habo är den kommun som haft den största förbättringen på fem års sikt och avancerat från plats 59 till 31 och Vaggeryd har störst förbättring på tio år, från placering 46 till 21. Ser man till konsekvens och stabilitet så har vi Tranås kommun, som sedan 2005 inte har haft en lägre placering än plats 38, något man är ensam om i Jönköpings län, något som visar på att långsiktighet lönar sig.
Bäst företagsklimat i Sverige har Vårgårda kommun i Västra Götaland som för fjärde året i rad toppar rankinglistan. På andra plats kommer Trosa i Södermanland, följt av Burlöv i Skåne.
- Alla kommuner har möjlighet att förbättra sitt företagsklimat, vilket vi ständigt ser exempel på både i Jönköpings län och runt om i landet. En god dialog mellan företag, politiker och kommunala tjänstemän, tillsammans med en ömsesidig förståelse, bidrar till att stärka företagsklimatet. En annan viktig framgångsfaktor är ett tydligt politiskt ledarskap med klara mål för kommunens arbete med och för näringslivet. Genom detta kan man skapa positiva förändringar, avslutar Anna Gillek.
Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv årligen Lokalt företagsklimat där det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner rankas. Syftet med rankingen är att visa vilken kommun som lyckas skapa bäst förutsättningar för att starta och driva företag. 2024 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 124 företagare, och till en tredjedel av statistiska faktorer från SCB och UC. Se årets rankinglista och utvecklingen över tid på www.foretagsklimat.se.