Thomas Denward, vd i Denbro Omsorg AB, är bekymrad för debatten om vinster i välfärden. ”Det är oerhört märkligt att man fokuserar på att slå sönder de ekonomiska förutsättningarna för att driva privata välfärdsföretag, utan att fundera på samhällsnytta, kvalitet och kundnöjdhet", säger han.
Det säger Thomas Denward, delägare och VD i Denbro Omsorg AB, som driver två LSS-boenden för ungdomar med neuropsykiatriska handikapp och ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Växjö kommun.
– Vi finns ju för att det har funnits kapacitetsbrister i den offentliga delen. LSS-boendena tog vi över i början av 2000-talet efter erbjudande från kommunen och HVB-hemmet öppnade vi på nolltid, på önskemål av kommunen när flyktingkrisen kom.
– De brukare som kommer till oss gör det för att de valt oss frivilligt. Sedan 1990- talet utsätts vi för jämförelser av såväl kunder som konkurrenter och det triggar kvaliteten. Vi måste hålla den hög, för att ha ett berättigande. Men nu plötsligt driver man en politik där vi uppfattar oss som oönskade, konstaterar han.
Thomas Denward är bekymrad över att frågan om vinstförbud antagligen kommer att leva kvar, även om förslaget skulle bli nedröstat när det kommer upp för beslut till våren.
– I så fall driver man frågan av politiska skäl, inte för vår välfärdstjänst. De stora aktörerna i branschen har ekonomiska muskler och kan kanske manövrera på ett annat sätt, men vi hinner knappast med.
Denbro AB har 12 platser på LSS-boendena och 13 på HVB-hemmet. Personalen uppgår till drygt 40 personer. 2016 redovisade man en omsättning på knappt 27,8 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 1,9 miljoner (6,8 procent av omsättningen). Om Reepalu-förslaget hade gällt 2016, så skulle vinsten i företaget ha fått vara maximalt 15 000 kronor (7,5 procent av det operativa kapitalet). Det hade varit en en begränsning med 99 procent.
– Det är obehagligt att politiker inte verkar förstå vad Reepalus vinstbegrepp innebär, säger Thomas Denward. Många tror att man ska räkna procent på omsättningen, men så är det ju inte.
I likhet med väldigt många andra tjänsteproducerande företag, har Denbro Omsorg AB ett lågt operativt kapital, eftersom man inte äger fastigheter eller tunga investeringar i fysiska tillgångar. Men det är det som ligger till grund för vinstberäkningen enligt förslaget.
– Däremot har vi en mycket kompetent personal, betonar Thomas Denward. Och de som arbetar här har valt det, eftersom de trivs med verksamhetens inriktning, mål och organisation. Det märks också i kvaliteten i genomförandet. Vid de återkommande inspektionerna av IVO, har vi aldrig haft någon anmärkning. Men det syns inte i balansräkningen.
Om vinstförbudet skulle införas, skulle läget bli djupt bekymmersamt, menar Thomas Denward.
– Vi lever ju i ett sammanhang med relationer till banker och leverantörer. Vi vill expandera, investera i nya metoder och så vidare, och då behöver man samla i ladorna, för att kunna täcka upp eventuella svackor. Förutsättningarna för detta ändras. Det är ohederligt mot en så stor grupp företag, att ändra så från vitt till svart.
Olle Termén
Villkoren för privata välfärdsföretagVälfärd