Susanne Wallin, ägare och vd för Haparanda Stadshotell, är orolig för vad regeringens avsikter att begränsa arbetskraftsinvandringen kommer att innebära för hennes företag och för besöksnäringen i stort. Hon tycker att situation är akut redan nu och menar att det inte längre går att prata om kompetensförsörjning utan att det i nuläget snarare handlar om arbetskraftsförsörjning. ”Det handlar inte om att hitta rätt personer utan att om att hitta någon överhuvudtaget”, säger hon.
Enligt Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät är Norrbotten det län i vilket företagen har det tuffast att hitta medarbetare. Det är en bild som Susanne Wallin kan instämma i. Idag använder hon hela världen som sökområde när hon letar efter medarbetare till sitt hotell i Haparanda.
– I dagsläget har vi underbara medarbetare bland annat från Thailand, Ukraina och Tchad som förgyller vår vardag, vilket också illustrerar hur svårt det är att hitta medarbetare i Sverige. Men mycket är osäkert, exempelvis om mina ukrainska medarbetare kommer att få jobba kvar hos mig den dagen kriget är över, med tanke på att Ukraina inte är med i EU.
Regeringen föreslår bland annat ett lönegolv, vilket är ett ingrepp i den svenska lönebildningsmodellen och sätter kollektivavtalens reglering ur spel.
– Dessutom riskerar det att sätta företag i branschen i en omöjlig situation där de får välja mellan att inte anställa eller betala högre löner än vad man har råd med. Det är ansvarslöst att införa sådana här bestämmelser innan man har sett över hur det kommer att påverka företagen och vad man kan göra för att stärka drivkraften för svenska arbetslösa att söka jobben, fortsätter Susanne Wallin.
Susanne Wallin berättar att branschen i hela Tornedalen brottas med att hitta medarbetare och att den svaga kronan gör utmaningen ännu svårare för svenska företag.
– Påståendet att vi bör rekrytera medarbetare inom EU-området är totalt ogenomtänkt och bygger på stor okunskap om branschens situation. Det är helt vansinnigt. Det inte så enkelt, eftersom de som har sina omkostnader i euro inte har råd att få svenska kronor i lön. Vår svaga valuta hämmar attraktionskraften och gör exempelvis att duktiga kockar väljer Finland istället för Sverige. Därför måste jag se mig om i hela världen efter medarbetare och nu verkar det som om regeringen har för avsikt att sätta stopp för den möjligheten.
Hon är tveksam till att regeringen verkligen har tänkt igenom vad en förändrad lagstiftning kan komma att innebära för företag i hennes situation.
– Blir det här verklighet kommer vi att tvingas säga nej till affärer för att jag inte har tillräckligt mycket arbetskraft. Frågan är om Sverige har råd med minskade skatteintäkter som beror på den här typen av ogenomtänkta beslut. Det är väldigt frustrerande att uppleva att man blir förhindrad när man bara vill driva sitt företag, skapa upplevelser för hotellgäster och en trevlig arbetsmiljö för sina medarbetare, avslutar Susanne Wallin.
KompetensförsörjningArbetskraftsinvandring