I slutändan var det varken mord eller våld som fällde den ökände gangsterbossen Al Capone, utan skattefiffel. Att följa pengarna har visat sig vara en bra metod för att få fast de som är spindlar i de kriminella näten.
Tyvärr är gangsters inget som försvann med Al Capone och hans kollegor, utan vi har dem än idag och alldeles för många av dem. Och de blir fler och yngre för varje dag. En utveckling som förstås måste stoppas. Till exempel genom att följa pengarna.
Vi läser dagligen om hur våldet drabbar de kriminella i hög grad själva, men ofta drabbas även tredje part. Inte minst drabbas företag som utsätts för stölder, hot och bedrägerier. Bedrägeribrotten kan till exempel handla om fakturabedrägerier, dataintrång och phishing och för företagen kostar detta oerhörda summor. Det slår mot alla branscher och det drabbar förstås i längden hela samhället, vår tillväxt och vår konkurrenskraft. Vi kan se att tilltron till polisens arbete är så låg bland företagen att många brottsutsatta inte ens bryr sig om att anmäla brott. I stället lägger de stora pengar på egna säkerhetsåtgärder. Pengar som annars skulle gått till att växa och anställa fler.
Bedrägeribrotten mot företag utgör nu gängens viktigaste inkomstkälla, enligt polisen. Så möjliggör kriminella sig ett liv i lyx, med dyra bilar, kläder och klockor de annars inte skulle ha råd med. Och så finansierar de sin verksamhet, vilket i här främst gäller inköp av narkotika och vapen, med vissa inslag av trafficking och pengatvätt. Resultatet ser vi varje dag, i form av gängskjutningar, mord och våldsamma konflikter.
Kortsiktigt är det förvisso begripligt att grövre brott såsom mord och skjutningar kommer i första hand i utredningsarbetet, men i det långa loppet är det riskfyllt att prioritera ned stölder, hot och bedrägerier. Så vad göra? Jo, följa pengarna.
Vi på Svenskt Näringsliv vill vara en pådrivande och konstruktiv part för förändring. Vi har nyligen släppt en rapport som fått stort mediagenomslag, om problematiken kring brottsligheten mot företag. I denna finns det en del förslag som skulle kunna bidra till en bättre utveckling på området. Ett av dessa förslag handlar om att skapa fler brottskoder för brott mot företag, så att omfattningen av antalet brott blir synligt. Så är det inte idag. Skärpta straff för bedrägerier är ett annat, liksom att utreda fler brott mot företag. På det lokala planet menar vi att näringslivet måste bjudas in att delta i det brottsförebyggande arbetet långt mer än vad som vanligen sker idag. Hjälps inte alla åt så kommer vi aldrig att få ordning på detta elände.
Företagens utsatthet behöver prioriteras högre. För deras egen skull och för att knäcka gängvåldet. Vartannat företag i Sverige utsätts för brott – tyvärr ännu fler i södra Sverige – till kostnader på nära 100 miljarder kronor. Det sker från tid till annan att vi alla lite till mans ropar på ”krafttag”, men denna gång är det verkligen befogat. För situationen är ohållbar.
Till er företagare, hör gärna av er om ni har några medskick till oss i arbetet med brottsligheten mot företag. Genom att synliggöra problemen måste brotten mot företag prioriteras högre på den politiska agendan. Alla era synpunkter och tankar är viktiga för oss.
Johan Dalén
Regionchef Svenskt Näringsliv Skåne och Blekinge