Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.
Mellby Gård AB gick in som näst största aktieägare i AcadeMedia redan för två år sedan, i samband med börsnoteringen. Sedan dess har man stadigt ökat sitt innehav. I och med det senaste köpet når Mellby Gård upp till 21 procent av aktierna och blir därmed skolkoncernens största ägare.
Skola och utbildning har länge varit en personlig passion för Mellby Gårds vd, Johan Andersson.
– Jag är väldigt engagerad i utbildningsfrågor privat, det är ju bland det viktigaste vi har. Det här är en chans för Mellby Gård att komma in och bli en drivande kraft i att förbättra svensk skola.
Anledningarna till att det blev AcadeMedia är många. Den stora bredden, med allt från förskole- till vuxenutbildning, lockar mest, berättar Johan Andersson.
– Det skapar förutsättningar för människor i alla åldrar att utvecklas. Dessutom talar demografin för att behovet av utbildning bara kommer att öka med tiden, och där vill vi vara med.
Att AcadeMedia redan finns i Norge och Tyskland, genom förskolor, visar att det finns potential att exportera konceptet svensk skola utomlands. Speciellt förskolesystemet är viktigt, menar Johan Andersson, när föräldrar i allt fler länder blir jämställda och båda arbetar. Då är det viktigt med ett bra förskolesystem, säger han.
– Det finns flera trender som pekar i AcadeMedias riktning. Dessutom gillar vi både företaget och människorna bakom det.
Den intensiva välfärdsdebatten är inget som hindrade, eller ens hotade, ett köp, säger Johan Andersson.
– Vi har spenderat mycket tid, alldeles för mycket, på att se om det finns någon substans i hotet om vinstförbud. Men vi har insett att det är mest politiska vänstersvingar, och inte så mycket seriositet bakom orden.
Han menar att Sverige har världens mest rättvisa system, i och med att alla elever får samma skolpeng från kommunen. Den följer med eleven, oavsett skolform.
– Det är väldigt märkligt att den sittande regeringen ger sig in i systemet, och därmed riskerar ett elitistiskt system när familjer med feta plånböcker sätter sina barn i skolor som alla inte har råd med. Det är ansvarslöst av regeringen att uttrycka sig på det sättet man gör, bara för att blidka Vänsterpartiet.
Risken att det blir ett vinstförbud är i liten, eftersom oppositionen redan har gått ut och sagt att de inte kommer att rösta för. En överväldigande majoritet av remissvaren som kom in på Ilmar Reepalus förslag, menar att förslaget skulle få mycket stora negativa konsekvenser för välfärden.
– Förslaget kommer att röstas ner i riksdagen, och även om statsministern tror att han är Joe Labero och kan trolla igenom det, så är det faktiskt olagligt. Det har Lagrådet och Kammarkollegiet redan meddelat i sina remissvar. Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet.
Att gå in som huvudägare i AcadeMedia är därför även en markering i den allmänna debatten, för att visa att det finns ett syfte att fylla, menar Johan Andersson.
– Man går inte in i ett välfärdsbolag för att tjäna en massa pengar, så enkelt är det. Marginalerna är för låga, då är man helt fel ute. Vi har gått in för att satsa på kvalitet och skapa en värdeutveckling. Tjäna pengar gör vi på andra affärer.
Förhoppningen är att AcadeMedia ska utvecklas i den riktning som bolaget redan har tagit. Det innefattar att bli starkare i Sverige, fortsätta med kvalitetsförbättringar och expandera den utländska utvecklingen. Men viktigast av allt är de mjuka värdena, säger Johan Andersson.
– Jag vill se AcadeMedia som en accepterad och erkänd aktör, som alla tycker om, oavsett vad man röstar på i valet. AcadeMedia ska fortsätta att leverera kvalitet, få folk att känna att det är där man vill sätta mina barn. Det är det viktigaste just nu.
Villkoren för privata välfärdsföretag