Bedrägeribrottsligheten är den snabbast växande och enskilt största brottskategorin vi har i Sverige idag. Under 2019 anmäldes det över 240 000 brott varav omkring 90 procent skedde på nätet. Mörkertalet gällande den här typen av brott är dessutom väldigt stort.
– Vi ser att bedrägerier mot företag har ökat lavinartat de senaste åren och det finns ett stort behov av mer information och kunskap inom området. Det är viktigt att företag arbetar proaktivt för att inte drabbas, säger Nina Jelver som är bedrägeriexpert på Svenskt Handel.
Enligt Svensk Handels undersökning som genomfördes i höstas uppgav 43 procent att de hade utsatts för IT-relaterad brottslighet senaste året. Vanligast förekommande är så kallad phishing, eller nätfiske som det heter på svenska. Ett samlingsbegrepp för olika försök till uppgiftsfiske som sker över internet.
– Syftet med phishing är att komma åt information genom att mottagaren klickar på länkar eller bifogade filer. Vanligtvis sker det via mejl där avsändaren utger sig komma från ett väletablerat företag eller myndighet, berättar Nina Jelver.
Informationen som man vill åt kan till exempel vara inloggningsuppgifter eller bankuppgifter. Men phishing används också för att infektera din enhet med skadlig kod eller utpressningsvirus, s.k. Ransomware. Det sistnämnda har tyvärr blivit allt vanligare och beslagtar eller krypterar information på din dator eller mobila enhet. Detta märks oftast genom att det dyker upp ett pop-up fönster på skärmen som tydligt informerar innehavaren om att enheten infekterats och att man lagt beslag på information. För att du ska få informationen tillbaka krävs en lösensumma, ofta i Bitcoin. Hur skyddar man sig då mot detta?
– Klicka aldrig på länkar och öppna aldrig filer i mejl från okända avsändare, det är betydligt svårare för bedragare att komma åt din enhet eller dina uppgifter om du inte aktivt gör något. Håll dina programvaror uppdaterade, det är då säkerhetsluckor täpps igen. Säkerhetskopiera din viktigaste information. Var uppmärksam, att kontrollera avsändaradressen är ett enkelt sätt att se om något verkar avvikande, säger Nina Jelver.
Näst efter phising uppger närmare hälften av företagen att de utsatts för bluffakturor. Här utnyttjar många bedragare det faktum att företag inte har ångerrätt på samma sätt som privatpersoner och att ett muntligt avtal i större utsträckning är bindande för företag.
– Det viktigaste är att aktivt bestrida dessa fakturor, betala inte! Informera gärna oss på Svensk Handel också, säger Nina Jelver och berättar om Svensk Handels varningslista där de publicerar företag som gör bedrägliga utskick eller har oseriösa försäljningsmetoder.
– Gör alltid en sökning på vår varningslista innan du ingår avtal med ny leverantör, uppmanar Nina Jelver.
Senaste tiden har varningslistan uppdaterats med en rad företag som sysslar med sk vd-bedrägerier. Ett vd-bedrägeri innebär kortfattat att en bedragare utger sig för att vara en högt uppsatt chef inom ett företag. Den falska vd:n skickar ett mejl till en annan person på företaget och ber denne göra en brådskande överföring på en stor summa pengar till ett konto.
– Här är rutiner för hur man hanterar och verifierar betalningar över ett visst belopp viktiga för att undvika att gå i fällan.
Svenskt Näringsliv har även fler verktyg för att ta del av varningar, tips, checklistor eller själv anmäla säkerhetshändelser.
– Se till att ladda ner och använd vår app Säkerhetscenter. Via den får vi på Svensk Handel realtidsdata som vi sedan kan jobba vidare med och sprida information till alla användare. Allt som behövs är ett organisationsnummer för att använda den, avslutar Nina Jelver.
· Klicka aldrig på länkar eller bifogade filer från okända avsändare.
· Håll programvara och operativsystem uppdaterade och glöm inte att ha säkerhetskopior på information du inte klarar dig utan.
· Lämna aldrig ut lösenord eller kontouppgifter på uppmaning av någon annan.
· Använd starka lösenord. Dvs ha inte samma lösenord på mer än ett ställe, minst 12 tecken – gärna en mening och aldrig personligt. Lösenordet till din epost och lösenordshanteraren är absolut viktigast!
· Var uppmärksam på vilka webbplatsadresser du besöker.
· Ladda ner appen Säkerhetscenter via Appstore (Iphone) eller Google Play (Android)