När företagen har fått säga sitt är det Grums kommun som tar hem förstaplatsen i länet och som hamnar på plats 23 i landet i stort. Tätt efter tävlar Säffle och Munkfors. Hammarö gör en stor förbättring från tidigare år medan Arvika hamnar ännu längre ner i botten. Det visar Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat 2021 som redovisas idag.
Varje år i september sedan 2001 rankas kommunernas lokala företagsklimat. Som grund för rankingen ligger en enkät till de lokala företagen och årets enkät besvarades av närmare 32 000 företag i landet, varav nästan 1500 företag i Värmland.
Grums kommun tar återigen hem förstaplatsen om bäst företagsklimat i länet. I år hamnar Grums på plats 23, tätt följt av Säffle på plats 25 och Munkfors på plats 26. Över 100-sträcket återfinns även Torsby som klättrat till plats 55 och Forshaga som kniper plats 100. Hammarö, som i förra årets undersökning kom på plats 258, har nu gjort en rejäl förbättring och hoppat upp 83 placeringar till plats 175. Totalt i länet förbättrade sig 9 av 16 kommuner.
- Vi ser att företagsklimatet förbättras i flertalet kommuner såväl i Värmland som i hela riket. Framgångsreceptet ligger i huruvida den politiska ledningen vill ”äga” och engagera sig i frågan om företagsklimat och om det i kommunen finns en positiv och resultatinriktad attityd och vilja att förstå företagen. Dessutom behövs det en kontinuerlig dialog och sist men inte minst är ett serviceinriktat myndighetsutövande viktigt för en positiv utveckling, säger Anna Hedberg regionchef för Svenskt Näringsliv i Värmland.
I botten återfinns istället Arvika som tappar 75 placeringar och som nu hamnar på plats 268. Karlstad, länets största kommun, tappar placeringar och hamnar på plats 128. Även Sunne och Kil tappar många placeringar. De frågor som företagen ger länet bäst betyg i är de gällande mobilnät och bredband och brottslighet och otrygghet. De med sämst betyg är frågor gällande tillgång på relevant kompetens och upphandling.
- Resultatet varierar självklart mellan kommuner eftersom de har så olika förutsättningar. Men det går att förändra till det positiva genom att ha en dialog med företag och genomföra de åtgärder som efterfrågas, avslutar Anna Hedberg.
Landets bästa företagsklimat återfinns i Vårgårda, följt av Härryda och Solna. Efter 13 år med Solna som segrare är alltså Vårgårda nya överst på prispallen.
Rankingplaceringen grundas till 2/3 på företagens betyg i enkäten om hemkommunens företagsklimat. Resterande tredjedel utgörs av statistiska faktorer för kommunen och som tas fram från SCB och UC (entreprenader, kommunalskatt, jobb i kommunen, företagsamhet samt marknadsförsörjning). Enkäten genomfördes mellan januari och mars 2021 av Demoskop på Svenskt Näringslivs uppdrag.
Hela rankinglistan och mycket annat material om lokalt företagsklimat finns på www.foretagsklimat.se