Vinden har vänt för Sollefteå som nu står inför en snabb tillväxt. ”Det känns riktigt bra och är ett bevis på att vårt långsiktiga arbete för att locka hit starka etableringar har lönat sig”, säger Sollefteå kommuns tillväxtchef Mikael Näsström.
Flera etableringar den senaste tiden har riktat strålkastarljuset mot Sollefteå kommun. Först kom en comeback för Försvaret som återigen behöver ett regemente i Ångermanland, och som invigdes i januari i år.
Sedan kom beskedet att sydkoreanska hotellkoncernen Sono Group har för avsikt att bygga ett hotell i Junsele. Och förra veckan kom nyheten att de internationella bolagen Uniper och Sasol ecoFT vill etablera en produktionsanläggning för hållbart flygbränsle i Hamre i Långsele, den första i sitt slag i världen.
“I Långsele, Sollefteå kommun, finns den perfekta mixen med god tillgång till el och biomassa samt lämpliga markområden – och förstås, en bygd med långa industrianor”, förklarar Uniper sitt val av plats för en anläggning som totalt med positiva bieffekter uppskattas ge 700 arbetstillfällen.
Allt detta gör förstås att Sollefteå kommun är satt under press att få en infrastruktur på plats som gör det möjligt att göra verklighet av planerna. Vad gäller satsningen i Långsele säger tillväxtchefen Mikael Näsström att kommunen nu tar fram en detaljplan för området. Inom ramen för detaljplanen ska kommunen också undersöka möjligheterna att utveckla infrastrukturen med vägar och koppling av järnväg till området. Detaljplanen ska vara färdig under första halvåret 2023.
– Vi har rustat och förstärkt vår planavdelning. Det som också hjälper oss i det här läget är att vi har en samarbetspartner i Uniper som är väldigt engagerad. Det gör att vi tillsammans driver processerna framåt, säger Mikael Näsström.
En avsiktsförklaring (letter of intent) har upprättats mellan parterna för att klargöra processen i arbetet fram mot ett slutgiltigt avtal.
Den stora utmaningen för Sollefteå är enligt tillväxtchefen tillgången på boende.
– Vi ser redan att vi har ökad inflyttning och ett intresse för att flytta hit, det händer mycket och är en positiv medvind. Då behövs rotation på bostadsmarknaden samt ökad nyproduktion. Det är inte länge sedan en 70-talsvilla kostade 500 000 kronor här, nu börjar det handla om två miljoner för samma hus.
– Med fler lägenheter som passar för äldre par kan villor som rymmer hela familjer bli tillgängliga, säger Mikael Näsström.
Kommunen och Uniper ska tillsammans dessutom arbeta för att locka ytterligare investeringar till området. Kommunens målsättning är att till 2035 ha lockat ytterligare investeringar så att antalet arbetstillfällen kopplat till Hamre uppgår till 700 jobb. Unipers fabrik kommer att ha cirka 100 anställda.
För Sollefteå kan detta inte ses som annat än en mycket stark vändning på en tidigare trist trend. Kommunen var under en period omtalad för att flera gånger hamnat allra sist av landets 290 kommuner i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.
– I dag ser många Sollefteå som en framtidsplats. Det är många stora företag som velat etablera sig i Hamre men vi har tackat nej till förfrågningar. Med Uniper har vi fått en aktör som har en intressant och hållbar produkt och samtidigt genererar många arbetstillfällen, avslutar Mikael Näsström.
Lokalt FöretagsklimatSollefteå