NYHET2 juni 2020

Permittering men ändå utveckling på Knaust

Det har under coronakrisen öppnats möjligheter för företag att kompetensutveckla permitterad personal. På Elite Hotel Knaust i Sundsvall använder man detta för att i större utsträckning kunna jobba över avdelningsgränserna.

Foto: Anders Lövgren

Enligt de regler som finns på arbetsmarknaden har möjligheten att kompetensutveckla permitterad personal tidigare inte varit möjlig. Men coronakrisen kan vända upp och ner på det mesta, och nu har Visita och Hotell- och restaurangfacket tecknat kollektivavtal avseende kompetensutveckling och validering under korttidsarbete med statligt stöd. En bakgrund till det är också att Tillväxtverket ställt sig positivt till att anställda får kompetensutveckling under arbetsbefriad tid med anledning av permittering.

Ulrica Widmark Norberg
Foto: Linda Broström

– Mycket positivt att den här utvecklingen sker. Ökad kompetens är en vinst för både den anställde och för företaget, och det måste ses som bättre än att personen bara går hemma och väntar, säger Ulrica Widmark Norberg, hotelldirektör, Elite Hotel Knaust Sundsvall.

Marie-Louise Lindström är hotellets konferensansvarige och fick uppleva hur hennes arbete förändrades inom loppet av bara några dagar när pandemin tog fart i mars. Det gick från full fart till praktiskt taget tvärstopp och hon blev permitterad 60 procent i april och 80 procent i maj.

– Jag har varit i hotellbranschen sedan 1980-talet och har inte upplevt något liknande. Att gå hemma och vara permitterad trivs jag inte alls med och när chansen att vidareutbilda mig internt kom så tackade jag ja direkt, säger hon.

Ulrica Widmark Norberg har tvingats säga upp många medarbetare och de som är kvar är permitterade i olika grad. I en relativt liten och tajt arbetsgrupp som finns på hotellet så är det extra värdefullt att man kan hugga i och jobba lite gränsöverskridande.

– Det sitter redan i väggarna hos oss att vi hjälps åt i olika riktningar, men det blir ett ännu bättre läge om till exempel Marie-Louise vid behov kan sköta receptionen. För det krävs att hon får den kompetensen, det är mycket nytt att lära, säger Ulrica Widmark Norberg.

Och för Marie-Louise Lindström kan det bli en extra rad i ett cv, som kan vara betydelsefullt.

– Det viktigaste är nog att företaget blir mindre sårbart. När gäster kommer så bryr ju de sig inte om att det kan finnas sjukskrivningar eller ledigheter som ställer till det, allt ska bara fungera. Och när vi är fler på jobbet som kan dubblera i roller så är det stor hjälp, säger Marie-Louise Lindström.

Alldeles enkelt är det dock inte att få igång den här kompetensutvecklingen, har det visat sig.

– Jag kan säga att det såg enklare ut på papperet än det var i verkligheten. Att pussla ihop tider och scheman som facket kan godkänna har inte varit det lättaste och tar mycket tid. Om jag fick önska något så är det ett mycket enklare regelverk kring denna möjlighet för att den verkligen ska få effekt och bli nyttjad, säger Ulrica Widmark Norberg.

Kompetensförsörjning
Skriven avAnders Lövgren
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist