Idag släpper Svenskt Näringsliv den årliga rankingen av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner, där 32 124 företagare, varav 5 374 i Västra Götaland, fått betygsätta hur det är att driva företag i sin kommun.
Sedan 2001 har Svenskt Näringsliv genomfört undersökningar om det lokala företagsklimatet. För fjärde året i rad har landets företagare utsett Vårgårda till Sveriges bästa kommun när det gäller företagsklimat. Under flera års tid har kommunen haft framträdande position i rankingen och hamnar återigen på förstaplatsen, precis före Trosa i Södermanland och Burlöv i Skåne.
- Arbetet som görs i Vårgårda är imponerande. Kommunen och näringslivet har en god relation som andra kommuner borde ta efter. Den företagsvänliga kultur som byggts upp är något alla kommuner i landet kan inspireras av, säger Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv Västra Götaland.
Västra Götaland är en omfattande region med sina 49 kommuner, vilket innebär varierande förutsättningarna att äga, driva och utveckla företag. Trots dessa olikheter har majoriteten av kommunerna förbättrat sina rankingplaceringar, både jämfört med förra året och sett över de senaste fem åren.
- Västsverige är på god väg framåt, många kommuner i länet arbetar aktivt med företagsklimatet och det ger verkligen resultat. Det är glädjande att se västsvenska framgångar år efter år, menar Rudolf Antoni.
I år har hela 29 kommuner i Västra Götaland klättrat i rankingen, medan 19 har tappat placeringar. Årets klättrare i Västra Götaland är Hjo kommun som förbättrar sitt resultat med 106 placeringar och hamnar på plats 98. Tranemo är den kommun i Västra Götaland som har gjort den bästa förbättringen över fem år – från plats 180 till 52. Mariestad, som på tio år har klättrat från plats 226 till 53, är ett annat exempel. Trots att kommunen har tappat placeringar för andra året i rad, är Mariestad den kommun som gjort den största förbättringen i regionen på tio års sikt.
- Ett långsiktigt arbete med företagsklimatet lönar sig. Det är viktigare att titta på den långsiktiga trenden än på ett enskilt år. En god dialog mellan kommunen och näringslivet, serviceinriktad myndighetsutövning och tydligt ledarskap är nycklar till framgång. Detta gynnar inte bara företagen utan stärker även kommunen och dess invånare genom fler arbetstillfällen. För att nå goda resultat och förbättra sig behöver dessa frågor vara långsiktigt prioriterade, avslutar Rudolf Antoni.
Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv årligen Lokalt företagsklimat där det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner rankas. Syftet med rankingen är att visa vilken kommun som lyckas skapa bäst förutsättningar för att starta och driva företag. 2024 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 124 företagare, och till en tredjedel av statistiska faktorer från SCB och UC. Se årets rankinglista och utvecklingen över tid på www.foretagsklimat.se.