Idag presenterar Svenskt Näringsliv årets enkätundersökning av det lokala företagsklimatet i landets 290 kommuner. 32 124 företagare, varav 5 374 i Västra Götaland, har gett sin syn på företagsklimatet i sin kommun.
Av Västra Götalands 49 kommuner förbättrar sig 25 kommuner och 11 får ett oförändrat omdöme från företagen. 12 kommuner får ett lägre omdöme. Det genomsnittliga sammanfattande omdömet i Västra Götaland är 3,6 på en 6-gradig skala, en förbättring från förra årets resultat på 3,5. Sverigesnittet är 3,5.
- Det är positivt att vi ser ett lyft i företagens omdöme om företagsklimatet i de flesta västsvenska kommunerna. Ett starkt företagsklimat är nödvändigt för att skapa välstånd för kommuninvånarna, det är viktigt för alla kommuner att arbeta för ett bättre företagsklimat. Resultaten mellan kommunerna skiljer sig åt, i de fall där vi ser sämre resultat handlar det oftast om bristande förståelse för företagens verklighet och saknad av dialog med de lokala företagen, säger Rudolf Antoni, regionchef för Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.
Vårgårda får för sjätte året i rad högst betyg (4,8) i länet på frågan om det sammanfattande omdömet av företagsklimatet i kommunen. Strax därefter kommer Götene (4,5) och Töreboda (4,4) som båda har högt sammanfattande omdöme. Delfrågor som får höga betyg i länet är bland annat allmänhetens attityder och konkurrens från kommunens verksamheter.
I årets undersökning gör Hjo och Lilla Edet två av de största ökningarna i Västra Götaland, men också i riket. Även Färgelanda gör en av de största ökningarna i det sammanfattande omdömet från företagen, men dock från låga nivåer.
När företagen i Västra Götaland får peka ut vilka åtgärder som är viktiga för politikerna att prioritera sticker tre frågor ut. Frågan om minskad brottslighet och ökad trygghet, behovet av fler bostäder och en förbättring av det lokala vägnätet.
- Minskad brottslighet, fler bostäder och en underhållen infrastruktur är frågor som ger grundläggande förutsättningar för att företagen ska kunna bedriva sina verksamheter på ett välfungerande sätt. Det är därför inte förvånande att företagen svarar som dem gör. Företagen vet bäst själva vad dem behöver, det är just därför vi genomför undersökningen för att våra politiker ska förstå vad som behöver göras för att företagen ska må bra, säger Rudolf Antoni.
Enkäten genomfördes mellan 1 januari och 31 mars 2024 av Ipsos på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Totalt svarade 32 124 företag i landet på årets enkät, i Västra Götaland svarade 5 374 företag. Enkätresultatet utgör 2/3 av den årliga kommunranking som Svenskt Näringsliv presenterar. Vilken placering som kommunerna når i 2024 års ranking presenteras den 25 september.
Vad tycker företagen i din kommun?
På uppdrag av Svenskt Näringsliv har det lokala företagsklimatet undersökts årligen sedan 2001. För fullständiga resultat för respektive kommun, se www.foretagsklimat.se