60 arbetstillfällen riskerar att försvinna från Essunga kommun om Schedevi Psykiatri måste lägga ned sin verksamhet på grund av vinsttaket. "Vi känner stor oro för framtiden", säger vd Joachim Hilding.
Daniel Andersson, kommunalråd (m) i Essunga kommun, har följt debatten om vinstbegränsningar i välfärdssektorn det senaste året med stort intresse och oro. Att köpa in välfärdstjänster från olika företag är en bra lösning för en liten kommun med 5 400 invånare som dessutom dras med kompetensbrist, förklarar Daniel Andersson.
Schedevi Psykiatri hyr moderna fastigheter, anpassade efter deras behov. De sysselsätter ett sextiotal personer i sin verksamhet. Bolagets vd Joachim Hilding konstaterade för en tid sedan att de förmodligen måste lägga ned sin verksamhet på orten om Reepalus vinstbegränsning för företag verksamma inom välfärdssektorn blir verklighet. Något som fått Daniel Andersson att reagera.
– 60 arbetstillfällen är ett stort slag mot Essunga. Lägg dessutom till de synergieffekter som kommer av att folk tillbringar tid inne i stan, som till exempel att man handlar hos våra affärsidkare, tar en fika eller lunch. Varje liten intäkt är ett välkommet tillskott för oss, säger Daniel Andersson.
Joachim Hilding delar Daniel Andersson oro. Han konstaterar att ett rörelseresultat motsvarande högst sju procent av bokfört operativt kapital sannolikt skulle innebära att Schedevi Psykiatri går med förlust.
– Vi ser ju att vi gör nytta i kommunen, men vi måste tjäna pengar på vår verksamhet. Vi känner också stor oro för framtiden över att inte kunna fortsätta erbjuda våra tjänster i Essunga kommun. För att inte tala om den oro detta inneburit för våra anställda – att inte veta om de har jobbet kvar om ett år, säger Joachim Hilding
Att Essunga kommun skulle ta över de tjänster Schedevi Psykiatri idag erbjuder är inte aktuellt, enligt Daniel Andersson.
– Sverige går ju för högtryck och det är svårt att hitta rätt kompetenser i en liten kommun. Jag ser ju bara hur det är idag där vi har svårt att hitta utbildade människor till olika branscher. Fastän vi säger att vi inte ska ta kompetens från närliggande kommuner så händer det hela tiden att kommunanställda och olika typer av handläggare byter jobb över kommungränsen, säger Daniel Andersson.
Välfärdsföretagen ser han som grunden till ett levande näringsliv i en mindre kommun som Essunga.
– Konsekvenserna av Reepalus-utredning går tvärsemot det beslut vi tagit i kommunfullmäktige om att arbeta för ett gott företagsklimat. Ett beslut vi tagit över blockgränserna. Vi är idag på plats 40 i Svenskt Näringslivs kommunranking och ett vinsttak kommer inte hjälpa oss att klättra uppåt, säger Daniel Andersson.
Han saknar en konsekvensbeskrivning av ett vinstförbud på välfärdstjänster ur ett kommunperspektiv.
– För varje beslut jag fattar som kommunalråd måste jag fråga mig vad följderna blir för kommunen. Här verkar man inte ha frågat sig detta. Välfärdsföretagen i Essunga ger oss intäkter till vår kommunala verksamhet – om de försvinner innebär det ett stort avbräck i vår ekonomi, säger Daniel Andersson.
Villkoren för privata välfärdsföretag