I tretton års tid har Solna regerat på toppen i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Men i år får kommunen se sig omsprungen av inte bara en utan två västsvenska kommuner. Vårgårda är bäst i Sverige, tätt följt av Härryda, när Svenskt Näringsliv släpper sin ranking av det lokala företagsklimatet 2021.
Idag presenterar Svenskt Näringsliv 2021 års kommunranking av det lokala företagsklimatet. Rankingen bygger på resultatet från den årliga enkätundersökning där 32 000 företagare i hela Sverige har fått ge sin syn på företagsklimatet i sina respektive kommuner. I årets mätning sker det en intressant utveckling i toppstriden då de båda västsvenska kommunerna Vårgårda och Härryda går om Solna i kampen om vilken kommun som har Sveriges bästa företagsklimat, en position Solna har haft greppet om de senaste tretton åren.
— Det är mycket prestige för kommunerna att nå toppen i den här rankingen, så detta är förstås väldigt roligt för oss i Västsverige. Men de verkliga vinnarna är företagen som verkar i kommuner som Vårgårda och Härryda och i förlängningen människorna som bor där, säger Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv.
— I Vårgårda genomsyrar företagarkulturen hela kommunen och det är korta avstånd mellan företagare och beslutsfattare. I Härryda har man en uttalad ambition att vara Sveriges bästa näringslivskommun och har tagit fram en näringslivspolicy för hela kommunens verksamhet. Att företagen upplever det som landets bästa företagsklimat i dessa kommuner är inte förvånande utan snarare ett kvitto på deras långsiktiga och målinriktade arbete, fortsätter Rudolf
Andra topplaceringar i Västra Götaland är Götene som i år rankas på plats 9, Herrljunga på plats 11 och Öckerö på plats 17. Av Västra Götalands 49 kommuner har 26 förbättrat sin rankingplacering jämfört med 2020 och årets klättrare i länet är Stenungsund som tar sig upp hela 54 placeringar jämfört med i fjol.
Företagsklimatet förbättras i många av Västra Götalands kommuner och det tyder på att kommunerna försöker ha en bra dialog med företagen där de lyssnar till deras behov och där de vill främja företagande, menar Rudolf Antoni.
Göteborg har däremot svårt att lyfta i mätningen. Jämfört med föregående år backar Göteborg två placeringar och ligger nu på plats 191 av landets 290 kommuner, en bra bit efter de övriga storstäderna Stockholm (93) och Malmö (156).
— Göteborgs kommun tycks ha en dysfunktionell relation till stadens företagare. Det pågår ett ambitiöst arbete från kommunens sida för att förbättra företagsklimatet, men jag tror inte alla företagare känner att staden ser dem. Nu gäller det att genom god dialog och snabb service återvinna företagens förtroende, avslutar Rudolf Antoni.
De största tappen i rankingen återfinns i Ulricehamn som tappar 87 placeringar till plats 188 och Åmål som tappar 70 placeringar och når en bottenplacering på 283.
Vill du veta hur det för din kommun? Eller ta del av hela resultatet?
Läs mer på www.foretagsklimat.se