Företagen bestämmer behovet av arbetskraft och vilken kompetens den ska ha. Den principen utgör grunden för reglerna som styr arbetskraftsinvandringen. Det framhåller vice vd Mattias Dahl.
Regelverket för arbetskraftsinvandring måste fortsätta bygga på den självklara principen att det är företag som avgör om de har behov av arbetskraft och i så fall vilken sorts kompetens arbetskraften ska ha. Detta kan varken staten, myndigheter eller fackföreningarna göra, säger Mattias Dahl, vice vd.
– Det är naturligt och bra att hela regelverket för arbetskraftsinvandring ses över i syfte att försvåra all form av kriminalitet och regelmissbruk. Myndigheternas arbete med att försvåra missbruk inom arbetskraftsinvandringsområdet bör förbättras. Vad som framförallt behövs är ett effektivare kontrollarbete.
Han understryker att det är nödvändigt att stoppa dagens kompetensutvisningar. Sverige behöver mer kompetens och har inte råd att utvisa kompetens, menar Dahl.
– En statligt definierad minimilön är fel och strider mot den svenska modellen. En samlad arbetsmarknad och enig riksdag arbetar just nu med att försöka förmå EU att inte införa en minimilönlag för Sverige. Minimilönenivån bestäms i Sverige i aktuella kollektivavtal varför dessa nivåer även bör utgöra riktvärden för arbetskraftsinvandrare, säger Mattias Dahl.
ArbetskraftsinvandringBreddad rekrytering