Krånglig administration, bara en uppdragsgivare och tvång på f-skattsedel - det är vardagen för många soloföretagare. Men det finns alternativ för att slippa allt detta. Företagaren Per Andersson hyr numera en arbetsgivare som sköter all administration åt honom.
Per Andersson har drivit olika företag i många år och har sett hur mycket tid som går till administration. I september förra året hoppade han av nöjestidningen han drev tillsammans med kompanjoner för att satsa på sitt eventföretag Centi. Men istället för att starta en enskild firma eller ett aktiebolag skrev han kontrakt med C-företaget och blev egenanställd. De sköter hans fakturering, betalar in sociala avgifter och skatter och betalar ut lön till Peter Andersson. För servicen ger han sju procent av alla intäkter, och kan själv fokusera på kärnverksamheten.
– Det känns helt rätt. Nu kan jag göra det jag vill istället för att nästla in mig i byråkrati. Och sju kronor på hundralappen är ett jättebra pris. Översätt det till timkostnaden för en anställd, säger Per Andersson.
C-företaget:s vd Erik Hoving fungerar som arbetsgivare åt Per Andersson och de totalt 109 personer som är anslutna till C-företaget. De ha verksamheter inom allt från webbdesign till hunddagis och förutom hjälp med det administrativa kan de få rådgivning och feedback kring sitt företagande.
– Många som blir egenanställda hos oss känner att en sten lyfts från deras axlar. De som vill starta företag har en dröm, men ingen drömmer om pappersarbete, säger Erik Hoving.
Allt som krävs för att bli egenanställd hos C-företaget är ett samtal med Erik Hoving om den planerade verksamheten. Sedan fyller man i ett papper med namn, adress och vad man tänkt göra. Det är helt okej att bara ha en uppdragsgivare, det finns ingen startavgift, inga krav på en viss omsättning och inga gränser för hur mycket eller lite man fakturerar.
– Jag trodde först att bara personer som inte förstår pappersarbete skulle ansluta sig. Men vi har många anslutna som drivit företag tidigare som insett att de tjänar mer pengar om de kan lägga all sin tid på kärnverksamheten, säger Erik Hoving.
Men han konstaterar att enkelheten är det som lockar flest att bli egenanställda.
Per Andersson tycker att egenföretagande är ett bra sätt att prova på företagande för den som tycker att det verkar svårt.
– Kunskapen byggs på allteftersom. När man ser soliditet i verksamheten kan man starta företaget i en annan form. Det blir en form av produktutveckling, säger Per Andersson.
Han tycker inte att regeringen behöver lägga tid på att göra det enklare att skaffa f-skattsedel.
– Nu när möjligheten finns att bli egenanställd kan regeringen lägga resurserna på annat. Näringslivet har löst frågan åt regeringen, säger Per Andersson.
Fotnot: Denna artikel är tidigare publicerad i tidningen Entreprenör.
RegelförbättringSmåföretagsfrågor