Kvinnor som är gravida och som arbetar i miljöer som är farliga för dem själva eller för fostret har rätt till graviditetspenning. Om man är anställd vill säga. För egenföretagare ser reglerna annorlunda ut. Det har målaren Emma Karlén bittert fått erfara.
I somras upptäckte Emma Karlén att hon var gravid. På det första barnmorskebesöket fick hon rådet att sluta arbeta som målare under sin graviditet. Hennes jobb skulle innebära fara för barnet. Hon är specialiserad på att måla om gamla trävillor, och kommer ständigt i kontakt med färg, lösningsämnen och bly, ämnen som inte är bra för foster som växer.
Barnmorskan informerade henne om att man kan ansöka om havandeskapspenning från Försäkringskassan om ens jobb innebär mycket risker.
Emma Karlén fyllde i ansökan till Försäkringskassan om havandeskapspenning. Men när beskedet från Försäkringskassan kom hade hon bara fått beviljat havandeskapspenning för de sista 50 dagarna, som man får för tungt arbete. Enligt Försäkringskassan hade hon inte rätt till längre ersättning, eftersom hon som egenföretagare inte kan stänga av sig själv från jobbet.
Emma Karlén tog då kontakt med Arbetsmiljöverket, som inte höll med om Försäkringskassans tolkning. Hon överklagade då Försäkringskassans beslut. En överläkare på Yrkesmedicin på Sahlgrenska gjorde också en bedömning och konstaterade att hon enligt lagen hade en skyldighet att inte utsätta fostret för målarfärgerna.
Beskedet från Försäkringskassan dröjde och läget kändes allt mer akut. Emma hade ingen inkomst. I november fick Emma Karlén beskedet att hon förlorat sin SGI, sjukpenninggrundande inkomst. Eftersom hon inte anmält sig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen inom tre månader från det att hon slutat jobba hade hon förlorat sin rätt. Försäkringskassan ansåg nämligen att Emma Karlén blev arbetslös i mitten av augusti när hon beslutade sig för att inte ta sig an några nya uppdrag. Men under hela hösten var det aldrig någon som berättade för Emma Karlén om vilka konsekvenser det skulle få.
– Jag blev helt kall och gråtfärdig när handläggaren berättade det för mig, säger Emma Karlén.
Emma förlorade därmed rätten till den havandeskapspenning på 50 dagar som hon en gång blivit beviljad. Och det blev värre: utan SGI får Emma bara allra lägsta föräldrapenningen och skulle hon bli sjuk har hon ingen rätt till sjukpenning. Hon har hamnat utanför socialförsäkringssystemet.
– Att jag har förlorat min rätt till sjukpenning känns verkligen hemskt. Det känns som det är helt värdelöst att driva företag.
Emma Karlén har överklagat Försäkringskassans beslut. Första instansen, förvaltningsrätten, gick på Försäkringskassans linje. De hittade inget lagligt stöd för att en egenföretagare skulle ha rätt till havandeskapspenning. Nu blir nästa instans Kammarrätten.
Från den 1 januari i år kallas havandeskapspenning för graviditetspenning. Sofia Bergström är socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv och tycker att reglerna om graviditetspenning på grund av risker i arbetsmiljön är ett tydligt exempel på att svensk socialförsäkringslagstiftning i många delar utgår från att alla försäkrade är anställda och att alla arbetar regelbundna arbetstider med jämna inkomster.
– När det gäller graviditetspenning blir det i det närmaste absurt eftersom fostrets skyddsbehov inte påverkas av vilken anställningsform modern har. Det finns inga godtagbara skäl att vänta med en lagändring.
Sofia Bergström tycker också att det är viktigt att den parlamentariska utredning som nu utreder socialförsäkringen beaktar företagares behov av särskilda lösningar.
– Det gäller även fåmansbolag som drivs i aktiebolagsform. Socialförsäkringen måste bidra till att det blir enkelt att starta och driva eget företag. Några sätt att möta de behoven är förenklad beräkning av SGI, ökad valmöjlighet av försäkringsskydd i sjukförsäkringen och en ”opt out”-möjlighet från en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring, säger Sofia Bergström.
Socialförsäkringsfrågor