Två tredjedelar av tjejerna i årskurs tre på gymnasiet är tveksamma till att gå en högre teknisk utbildning. Det visar en undersökning från Tekniksprånget. Framför allt beror det på att de är osäkra på vart utbildningen leder och på att de oroar sig för högskolematematiken.
– Vi ser att kvinnorna generellt är oroligare för arbetsmarknaden än männen, men de är också mer osäkra på högre tekniska studier, säger Alexandra Ridderstad, ansvarig för Tekniksprånget på IVA.
Tekniksprångets undersökning visar att kvinnor som går sista året på gymnasiet är mer tveksamma än män till att gå en högre teknisk utbildning. 67 procent av tjejerna tvekar och de främsta skälen är ”osäkerhet på vart det leder” (29 procent) och att de tror att högskolematematiken är för svår (13 procent).
– Det finns ingen anledning till att tjejer ska vara mer oroliga än killarna, men ändå hör vi att de möts av helt andra reaktioner när de säger att de funderar på högre tekniska studier – ”vadå, är du så bra på matte?”.
Bland gymnasiekillarna är det hälften som tvekar inför att gå en högre teknisk utbildning, och här uppger 22 procent att det beror på en osäkerhet inför vart det ska leda och åtta procent på att de tror att matten är för svår.
Tjejerna är också allmänt mer oroade för hur arbetsmarknaden kommer att se ut för dem framöver. 31 procent av kvinnorna känner oro medan bara 21 procent av männen gör det. Här ser Alexandra Ridderstad att Tekniksprånget fyller en viktig funktion som låter ungdomar prova på ett yrke under fyra månader.
– Innan de väljer en lång utbildning får möjligheten att se om det är något för dem. När vi frågar tjejer varför Tekniksprånget intresserar anger de att det är en möjlighet att prova på. Det är en av nycklarna till att nå kvinnor.
Arbetsgivarna tar med fördel in tjejer. De vill ha jämnare könsbalans men kan ha svårt att nå ut och då är Tekniksprånget ett sätt att nå tjejer, få in dem och lära känna dem, konstaterar Alexandra Ridderstad.
– Fler sektorer skulle tjäna på att erbjuda en möjlighet att få prova på. Efter bara fyra månaders praktik uppger 80 procent av deltagarna att de vill bli ingenjörer. Det är relativt kort tid som har stor inverkan.
Hälften av de som deltar i Tekniksprånget är tjejer och av dem fortsätter hälften till en teknisk utbildning på högskolan.
-När de väl är ute så är de intresserade. Så praktik är ett bra sätt att arbeta för att få en jämnare könsbalans in på högskolorna och i förlängningen till arbetslivet, säger Alexandra Ridderstad.
Hittills har 14 000 ungdomar sökt Tekniksprånget och över 3 300 har genomfört praktik. Åtta av tio går vidare till högre tekniska studier efter genomförd praktik. Hälften av dem är kvinnor.
I undersökningen deltog 7 034 ungdomar som sökt till Tekniksprånget mellan 2015–2017.