Aldrig tidigare har så många unga visat intresse för att testa ingenjörsyrket. Det visar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens, IVAs, nationella praktikprogram Tekniksprånget, som tagit emot ansökningar till ingenjörspraktik i höst från hela 2 300 gymnasiestudenter. Ericsson, Sveriges Radio och Volvo Cars är de mest populära arbetsgivarna.
Tekniksprånget har nyligen stängt sin ansökningsportal där unga mellan 18 och 20 år kan söka praktik som ingenjör hos olika arbetsgivare runt om i Sverige. Så många som 2 300 ungdomar ansökte, vilket är den högsta siffran sedan praktikprogrammet startade 2012. För att Sverige ska ha en stark konkurrenskraft på sikt måste den yngre generationens teknikintresse nu tas tillvara, menar Helena Gyrulf, verksamhetschef på Tekniksprånget.
– Det är väldigt roligt att så många unga visar intresse för ingenjörsbranschen eftersom det länge har varit ett bristyrke. Nu är det upp till arbetsgivarna att trots coronapandemin, våga satsa på att ta emot och attrahera unga för att kompetensförsörjningen av ingenjörer inte ska halka efter på sikt, säger Helena Gyrulf, verksamhetschef på Tekniksprånget.
Tekniksprånget har 200 medverkande arbetsgivare som erbjuder praktik på 150 olika platser. De mest populära arbetsgivarna bland unga är Ericsson, Sveriges radio och Volvo Cars visar Tekniksprånget ansökningsstatistik.
Tekniksprånget drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien på uppdrag av regeringen. Tekniksprånget är ett praktikprogram för personer som läst natur- eller teknikprogrammet på gymnasiet. Målet är att inspirera fler unga att välja en högre teknisk utbildning. Efter avslutad praktik genom Tekniksprånget vill 8 av 10 bli ingenjör.
Tekniksprånget arbetar även med att öka mångfalden bland ingenjörer. Därför har Tekniksprånget fyra prioriterade målgrupper; unga kvinnor, unga med utländsk bakgrund, unga med funktionsnedsättning och unga från studieovana hem.
Samverkan mellan utbildning och näringslivSKOLA NÄRINGSLIV.Kompetensförsörjning