Regeringen föreslår att även anställda i privata välfärdsföretag omfattas av meddelarskyddet. Svenskt Näringsliv ser flera risker med förslaget. En fara är att en arbetstagare kan tro att det är fritt fram att läcka vad som helst och hur som helst på grund av meddelarskydd, menar arbetsrättsjurist Ola Brinnen.
Regeringen har lagt ett förslag om att meddelarskyddet även ska omfatta privata verksamheter inom vård, skola och omsorg. Det innebär att anställda får berätta för journalister om missförhållanden samtidigt som arbetsgivaren inte får undersöka vem som har läckt information.
Arbetsrättsjurist Ola Brinnen befarar att förslaget skadar de privata företagen eftersom det bland annat skulle begränsa avtalsfriheten och tillåta rent illojala ageranden i förhållandet mellan företagen och deras anställda.
– Förslaget ställer inga krav på att den som lämnar ut uppgifterna handlar i god tro. Även den som till exempel har illojala planer på att starta en konkurrerande verksamhet, och hittat på en historia för att skada sin arbetsgivare, är skyddad. Information om bland annat planerade förvärv eller avyttringar av verksamhet kan lämnas ut till media trots att det är fråga om privata bolag, säger Ola Brinnen.
Risken är också att en arbetstagare kan invaggas i en föreställning, att det är fritt fram att läcka vad som helst och hur som helst på grund av meddelarskydd. Detta kan slå hårt, inte bara mot arbetsgivaren, utan även mot den anställde, som gör sig skyldig till ett allvarligt brott mot sin lojalitetsplikt, menar Brinnen.
– Förslaget omfattar nämligen bara muntlig information till grundlagsskyddade media. Att läcka information i olika sociala medier eller överlämnade av skriftliga handlingar omfattas inte av meddelarskydd.
Ett utökat meddelarskydd riskerar därför att slå hårt mot de privata företagen inom vård, skola och omsorg. Tillsammans med regeringens andra förslag om begränsningar av vinster i dessa företag kan det bli ett riktigt dråpslag, anser Brinnen och fortsätter:
– Vill vi ha kvar privata företag i välfärdssektorn, då är det inte rimligt att genomföra den här typen av förslag.
Ola Brinnen betonar att anställda i privata välfärdsföretag självklart ska kunna påtala missförhållanden som kan förekomma i en verksamhet, men att möjligheten redan finns idag.
– Anställda i privata välfärdsföretag har naturligtvis rätt att slå larm på samma villkor som anställda i alla andra privata företag. Denna möjlighet kommer också att förstärkas genom det lagförslag som nu ligger hos riksdagen, säger han.
Lagen förslås träda ikraft vid årsskiftet.
Kvalitet och effektivitet i välfärdenArbetsrätt