Effektivisera den kommunala välfärdssektorn. Det kan spara 41,5 miljarder kronor fram till år 2020, enligt en ny rapport. Men arbetet måste påbörjas nu eftersom välfärdens problem är akuta och finansieringsglappet stort. ”Att regeringen samtidigt hotar med ett vinstförbud för välfärdsföretag är skrämmande och dumt”, sa chefsekonom Bettina Kashefi, i samband det att rapporten presenterades.
Under ett seminarium anordnat av Svenskt Näringsliv presenterade Martin Langerö, WPS, rapporten ”Produktivitetspotential för kommunal sektor”. Rapporten analyserar vilken potential det finns för effektivisering av välfärdstjänsterna inom kommunal sektor.
- Det är betydande belopp som måste till för att klara av de utmaningar som välfärden står inför. Det finns väldigt stora skillnader mellan de kommuner som är bra och de som är sämre. Om alla kommuner blir lika effektiva som de bästa, så finns det en besparingspotential på sammanlagt 41,5 miljarder kronor, sa Martin Langerö.
Välfärdens utmaningar beror till stor del på att befolkningssammansättningen förändras. Antalet äldre i behov av omsorg ökar, samtidigt andelen yngre som arbetar och ska försörja dem minskar. Detta tillsammans med den senaste tidens flyktingkris, gör att det finns ett finansieringsgap på 47 miljarder kronor fram till 2020.
Att enbart höja skatterna är en quick-fix som inte kommer att hjälpa, menade Anders Morin, välfärdsexpert på Svenskt Näringsliv. Effektivisering av välfärden är nyckeln.
- Det är fullt möjligt att realisera och effektivisera välfärden i kommunal sektor till ett värde av 15 till 25 miljarder kronor fram till 2020. Men då måste vi börja nu. Kommunerna förstår nog brådskan, kommunalråd är oftast kloka människor, sa han.
För att klara av det gedigna arbete som krävs behöver kommunerna börja med att rannsaka sig själva. Att förbättra målstyrningen och utvärdera arbetet kommer att hjälpa mycket, menar Anders Morin.
- Man måste strukturera om på olika sätt när arbetet inte är effektivt. Det är besvärligt för kommunerna, och därför gör man det inte.
Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping (S), höll med.
- Vi måste våga se vad som är effektivt och vad som inte är det, och ha modet att ifrågasätta vårt eget arbete. Det kräver tid och kraft, kraft som inte alltid finns.
Det finns lyckade exempel, bland annat i Österåker kommun. Samarbete och dialog mellan kommunstyrelsen och förvaltningarna har gjort att kommunen lyckats med sitt mål om en kostnadshöjning på högst 3,5 procent per år. Kommunen strävar efter att hålla så låg kommunalskatt som möjligt, sa Michaela Fletcher, kommunalråd (M) i Österåker kommun.
Christian Ekström, vd för Skattebetalarna, efterfrågar mer samarbete såväl inom som över kommungränserna.
- Kommunala verksamheter är fritt för granskning, så varför gör inte fler det? Viljan att lära sig av varandra borde vara större än vad den är, sa han.
Bettina Kashefi höll med, och menar att nästa steg är att lyfta fram goda exempel för andra att lära av. Utmaningen är större än vad många anar och kostnadssidan är till och med underskattad, påpekade hon.
- Det är så extrema skillnader mellan kommunerna, att man kan tro att det beror på datafel. Men det gör det inte. Vi har ett akut problem, hur vi än vrider och vänder på det. Att då tala om att begränsa vinsten för de privata välfärdsföretagen, det är skrämmande, dumt och bekymmersamt.
Det var ett spår som även Emil Källström (C) var inne på.
- Det kommer inte att bli något av Reepalus vinstförbud, då det är en minoritet i riksdagen som är för det. Jag tycker att man ska lägga den tiden och kraften på att öka kvaliteten och effektiviteten i välfärden istället.
Villkoren för privata välfärdsföretag