Regeringen och Vänsterpartiet kommer att gå vidare med Reepalus vinstförslag. Näringslivet och företagare reagerar med ilska. ”Jag undrar om man verkligen vet vad som kommer att hända om det går igenom", säger Elisabet Hagert, företagare.
Debatten om vinster i välfärden kulminerade igår vid beskedet att regeringen och Vänsterpartiet har beslutat att lägga fram ett förslag mot vinster i välfärden. Planen är att en lagrådsremiss läggs fram i november och att en proposition läggs fram för riksdagen i mars, för behandling under den här mandatperioden, säger Ardalan Shekarabi i Dagens Nyheter (20/8).
Förslaget kommer att ta avstamp i Reepalus utredning, vilket innebär kraftigt begränsade vinster i välfärden. Utredningen togs emot med stark kritik från företagare, näringsliv och oppositionen. Kritiken handlar till stor del om att Reepalu inte anser att det bästa sättet att stärka kvaliteten i välfärden är att mäta och följa upp just kvaliteten, utan att begränsa möjligheterna att ta ut vinst, samt att verksamheterna inte kommer att kunna fortsätta med det vinsttak som föreslagits.
Beskedet att regeringspartierna och Vänsterpartiet är ett steg närmare färdigt förslag, väcker åter oro och ilska hos företagare i branschen.
Elisabet Hagert driver specialistkliniken Hand & Foot surgery Center i Stockholm, och hon ser med oro på debatten.
– Det blir en total katastrof inom vården i stort. Jag undrar om man verkligen vet vad som kommer att hända om det går igenom. Den offentliga vården har redan problem att klara sina åtaganden och klarar inte att ta emot de patienter som på sikt tillkommer, när mindre privata vårdgivare tvingas bort, säger hon.
Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne kallar beskedet skrämmande, och hon menar att det visar på bristande ledarskap från regeringen. Svenskt Näringslivs bedömning är ett genomförande av Reepalus förslag skulle leda till att en absolut merpart av företagen som påverkas, kommer att avvecklas.
Camilla Lindgren driver förskolan Verbala stigar och förskolan Bränningevägen i Årsta utanför Stockholm. Hon konstaterar att hon inte kommer att ha möjlighet att fortsätta att driva sitt företag om förslaget går igenom.
Hon anser också att det är skrämmande att regeringen väljer att gå vidare med frågan trots all kritik från företagarleden.
– Ett vinsttak kommer att vara förödande för många viktiga samhällsfunktioner. Att folk i stort efterfrågar detta har jag mycket svårt att förstå. Alla vill ha möjlighet att göra egna val till förskola, skola och läkare, men med det här förslaget kommer det inte finnas många verksamheter kvar att göra val till, säger Camilla Lindgren.
Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på AcadeMedia, tycker att det är anmärkningsvärt att förslag som saknar majoritet i riksdagen ändå fortsätter att drivas.
– Det är märkligt att regeringen låter ett parti med sju procent av väljarna bakom sig styra regeringens politik. Det är ännu märkligare att de driver ett förslag som de vet inte kommer att gå igenom riksdagen. Förbjuder de vinster i välfärden förbjuder de företag i välfärden. Det löser ju inte några av de problem som faktiskt finns med underbemanning i vården och kunskapsresultat i skolan, menar hon.
AcadeMedia har tidigare varit ute och debatterat i frågan, och har bland annat lyft fram att vinstförslaget kommer att påverka 340 000 barn som går i fristående skolor.
Mats Siljehult, vd för Wetterhälsan, menar även han att förslaget förmodligen inte kommer att gå igenom eftersom det inte finns majoritet i riksdagen. Däremot ser han på utspelet som en problematisk symbolfråga.
– Det är förfärligt att man ägnar sig åt att jaga oss och lägga en våt filt över vår verksamhet. Samtidigt läggs ingen energi på att hindra de offentliga vårdcentralerna från att gå med förlust, säger han.
Elisabet Hagert är inne på samma spår.
– Vi har alla ett ansvar för att skattemedel förvaltas väl, men det gör man inte genom att slå sönder en väl fungerande välfärdsbransch. Sedan undrar jag om man verkligen satt sig in i det faktum att merparten av vårdföretagen är småföretag som satsat personligt för att bygga upp verksamheten. Vi är inga riskkapitalister.
Fotnot: Överenskommelsen mellan Regeringen och Vänsterpartiet om en ny lagstiftning bygger på Reepaluutredningen. Man har dock bestämt att tillsvidare vänta med regleringar för vården, vilket ska utredas igen, för presentation juni 2018.
Villkoren för privata välfärdsföretagKvalitet och effektivitet i välfärdenVälfärd