Moms ger både utmaningar och möjligheter. Lena Kempe som driver Daftö Resort tycker att moms är superintressant. Men momsfrågor innebär också en oro för att göra fel. På Daftö finns alla momssatser – från noll till 25 procent.
Lena Kempe driver Daftö Resort tillsammans med sin mamma och syster. Företaget startades av Lenas farmor och farfar som köpte campingen 1974 som sedan utvecklats till dagens verksamhet med hotell, stugby, camping, gästhamn, nöjespark, restaurang och butik. Det unika med Daftö är piraterna. Idén föddes på 1990-talet att försöka hitta fler anledningar för besökare än att campa. Att de sedan hittade ett riktigt piratskepp utanför den egna bryggan 2019 bekräftade att de valt rätt story.
– På Daftö finns allt från enkla stugor till rum med kristallkronor, allt havsnära och med det samlande temat pirater, berättar Lena.
De senaste åren har varit dramatiska för Daftö även om camping och gästhamn klarat sig bättre än besöksnäringen i stort genom pandemin. Läget nära norska gränsen ger till vardags många gäster som dock uteblev under pandemin och 2020 tappade Daftö hela 55 procent av omsättningen. 2021 tappade man 30 procent av omsättningen men i år blir det omsättningsrekord.
Lena Kempe hade varit engagerad i branschföreningen Svensk Camping i några år när hon valdes in i Visitas styrelse 2020. I år har hon blivit invald i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. I SME-kommittén har Lena valt att engagera sig i arbetsgruppen för skattefrågor. Med så bred verksamhet är skattefrågorna många för Daftö.
– Jag gillar moms. Det är superintressant och jag kan grotta ner mig extremt mycket i både utmaningar och möjligheter. Vi pratar mycket moms på Daftö eftersom vi har alla momssatser från noll till 25 procent. Men momsfrågor kan också göra att jag sover dåligt. En del frågor är så svåra att överhuvudtaget avgöra vad som är rätt eller fel, såsom exempelvis sammankopplade tjänster. En enhetlig moms skulle förenkla men gynnar samtidigt inte oss.
Ett annat område är försäkringar för avbeställningsskydd som är momsbefriat liksom chokladhjulet som också är momsbefriat. Nära chokladhjulet finns bollkastningen och där är momsen 25 procent. Gästhamnen är ett annat exempel. I hamnen gäller 25 procent moms men kommer man med bil i stället för båt till campingen är det 12 procent moms som gäller. Ännu mer komplicerat är tilläggsprodukter.
– På ett lakanset som vi hyr ut är det 25 procent moms men om det ingår i ett hotellrum är det 12 procent moms. Gränsen går vid om det är valbart. Det samma gäller el på campingen. Om elen ingår är det 12 procent men om elen väljs till är det 25 procent moms.
Förutom moms finns det fler skattefrågor som Lena uppmärksammat. När verksamheten består av flera stugor i stället för en stor hotellbyggnad blir det separat fastighetstaxering av varje stuga som då räknas som ett fritidshus med hög värdering och med det följer även att det blir kommunal va-taxa per hus istället för en avgift för en hel hotellfastighet med många rum.
Trots en djungel av momssatser och regelverk brinner Lena för sin verksamhet och frågorna som SME-kommittén jobbar med.
– Det har varit lätt att bli en i gänget i SME-kommittén. Det är ett brokigt men välkomnande och kompetent gäng företagare. Jag vill bidra i arbetet och det kan nog vara en fördel att driva bolag som gör så många olika saker som vi gör på Daftö, avslutar Lena Kempe.
SME-kommittén