Mer produktion av fossilfri el – men också utbyggda elnät. Båda två är avgörande för att Sverige ska kunna ställa om. Men Johan Bruce, verksamhetschef på SKGS, varnar för att långa tillståndsprocesser sinkar hastigheten i omställningen.
Elproduktionen i Sverige behöver fördubblas på ca 20 år, och det kommer handla om flera olika typer av elproduktion utspridd på många platser i Sverige. För att hantera den större produktionen så krävs också stora investeringar i elnäten. Den stora knäckfrågan är tidsaspekten. Idag kan processerna för att förbereda utbyggnad ta upp till tolv år, och då räknas inte själva byggfasen in. Konsekvensen blir att industrisatsningar skjuts fram, vilket väcker frustration bland företagare.
Johan Bruce är verksamhetschef på SKGS som arbetar med den svenska basindustrins energifrågor. Han vittnar om att industrins investeringshorisonter är kortare än de tillståndsprocesser som bromsar elnätsutbyggnaden. Man kanske klarar fem år, men inte tolv år, för att få en anslutning.
Svenskt Näringsliv har lanserat ett Startprogram för elnät som innehåller en lång rad åtgärder för att snabba på elnätsutbyggnaden i Sverige. Det handlar om allt från parallella tillståndsprocesser, nya arbetsmetoder – bland annat med inspiration från andra infrastrukturtunga sektorer - till förbättrade samarbeten mellan myndigheter och så kallade luftbokningar, det vill säga att en industri bokar upp en effekttilldelning som inte används.
Ett annat förslag är så kallade villkorade anslutningar. Det innebär att kunden, till exempel en industri, går med på begränsad elanvändning under de timmar då elnätet är som mest belastat.
– Det är en bra start att ha villkorade avtal, om det kan snabba upp processerna. Det finns flera sådana här lågt hängande frukter, menar Johan Bruce.
Vid sidan av tidsaspekten är det också en fråga om pengar. Investeringsbehoven i nätet är enorma – svindlande 890–945 miljarder kronor fram till 2045, varav drygt hälften av pengarna ska gå till reinvesteringar, enligt en rapport från Sweco. Denna process kommer kräva samma typ av politiskt mod och beslutsamhet som när Sverige byggde de första elnäten i början av 1900-talet. Samtidigt är elektrifieringen helt avgörande för Sveriges välstånd. Om inte utvecklingen sker här kommer företag i stället söka sig till andra länder där de möjligheterna finns. Det gäller också när det kommer till effekt.
– Om du som företagare inser att du inte får den effekt som du önskar så får du hitta den någon annanstans, till exempel i ett annat land, konstaterar Johan Bruce.
En tidigare version av artikeln publicerades i Tidningen Näringslivet den 12 januari 2024.