Att bygga ny kärnkraft är en viktig del av lösningen för att klara omställningen och möta det ökade behovet av el. Men om planerna ska bli verklighet krävs en långsiktighet från politiken och stabila villkor för stora investeringar, menar Camilla Hoflund, vd och koncernchef på Studsvik.
Camilla Hoflund är vd och koncernchef på Studsvik som arbetar med specialisttjänster inom olika delar av kärnkraftens livscykel, från nybyggnation till slutförvar. Tillsammans med Fortum har Studsvik etablerat ett samarbete för att utforska möjligheterna att bygga ny kärnkraft. Studsviks roll blir att bidra med sin expertkompetens, och att eventuellt upplåta mark för nya reaktorer.
– Fortum är en av de aktörer som just nu bedriver förstudier som ska belysa de tekniska, samhälleliga och kommersiella förutsättningarna. Vi på Studsvik har öppnat upp för möjligheten att tillhandahålla mark för ny kärnkraft, samt att erbjuda vår service och expertis.
Elbehovet ökar och på sikt kommer det att krävas stora mängder el för att kunna tillgodose behovet från det svenska näringslivet. Men ny kärnkraft ligger, trots de politiska ambitionerna, fortfarande ett antal år fram i tiden.
– Generellt så pratar man om driftsättning av ny kärnkraft under 2030-talet, och tidigare än så tror jag kan bli väldigt utmanande.
Camilla Hoflund menar att hon aldrig tidigare upplevt ett så positivt intresse för kärnkraft och sett sådana initiativ tas under hennes många år i branschen. Regeringens ambition är att bygga ny kärnkraft. Men för att dessa planer ska bli verklighet behöver politiken lösa ett antal saker, menar Hoflund.
– Det behövs en samsyn på bred front. Det kommer krävas att man har en långsiktighet i synen på kärnkraft. Detsamma gäller för förutsättningarna. Vad ska statens roll vara i det här sammanhanget? Kommer man hjälpa till med garantier och finansiering? Hur säkerställer man tillgång till anläggningar för forskning, utveckling och utbildning?
Ett hinder som det talas mindre om är de stora kompetensbehov som kommer uppstå och de resurser som kommer krävas för att bygga ny kärnkraft.
– Att hitta rätt kompetens och resurser kommer att bli en stor utmaning. Vi kommer att behöva kompetens inom kärnteknik och bränslefysiker, materialkompetens, projektledare och många andra roller. Efterfrågan både på myndighets- och leverantörssidan är stor. Dessutom konkurrerar vi inte bara om kompetens i Sverige, utan på en internationell marknad.
Camilla Hoflund lyfter ett annat perspektiv som riskerar att tappas bort nu när det är stort fokus på möjligheterna att bygga ny kärnkraft – att livstidsförlänga befintliga reaktorer.
– Vi ska satsa på ny kärnkraft men det är också viktigt att tänka på de existerande reaktorerna, hur får vi en ökad livslängd på de reaktorer som redan är i drift. Studsvik driver redan idag ledande internationella forskningsprojekt inom det området.
Camilla Hoflund ser positivt på framtiden.
– Vår ambition är att utveckla både bolaget och Studsviksområdet. Det sistnämnda skulle kunna ske genom att upplåta mark till ny kärnkraft. Vi ser gärna att Studsvik återigen får en tydligare roll som nationellt forsknings- och kompetenscentrum.