För hotellet At Six i Stockholm riskerar det nya lönegolvet för arbetskraftsinvandring att kraftigt försvåra kompetensförsörjningen. Från politiskt håll borde man antingen backa eller införa undantag för de branscher som drabbas extra hårt. Det menar Nellie Elmér, HR-chef på At Six.
Hotellet som ligger vid Brunkebergstorg i centrala Stockholm har på bara några år blivit ett trendigt och populärt alternativ för hotellgäster. Som en del av Strawberry-koncernen ingår At Six i en större familj av hotell och restauranger där mångfalden ses som en framgångsfaktor.
– På At Six lägger vi stor vikt vid kompetensutveckling för att främja just mångfald och inkludering. Ett exempel på detta är att vi hjälper till med språkutbildning i svenska för att underlätta för anställda från olika länder att integreras bättre.
Besöksnäringen är på många sätt en internationell bransch där kollegor med olika nationalitet och språk är regel snarare än undantag. Branschen fungerar också som en integrationsmotor.
– Vi ser stora fördelar med att vår bransch är så internationell. Det främjar utbyte och lärande, särskilt inom områden som mat och dryck. Det är främst därför arbetskraftsinvandring är så viktig för oss, den berikar vår kompetens. För oss är inte integrationen en utmaning utan snarare en möjlighet som stärker vår företagskultur.
De senaste åren har regeringen valt att begränsa möjligheterna till arbetskraftsinvandring. I höstas infördes ett lönegolv på drygt 27 000 kronor, och i februari i år presenterades en utredning som föreslår ett lönegolv på drygt 34 000 kronor. Nellie Elmér menar att förslagen påverkar deras verksamhet på ett mycket negativt sätt.
– Tjugo av våra medarbetare omfattas direkt av det nuvarande lönegolvet, och inom hela koncernen är det betydligt fler än så. Detta är berörda medarbetare idag, men kompetenstappet kommer bli desto större framöver eftersom vi inte kommer påbörja nya ansökningar. Ett ytterligare lönegolv på över 34 000 kronor skulle innebära att ännu fler omfattas, vilket riskerar att göra att vi tappar en massa kompetenta medarbetare.
Lönegolvet innebär två möjliga utfall för deras verksamhet.
– Antingen kommer lönegolvet leda till en uppjustering av vår lönestruktur, vilket eventuellt leder till höjda priser. Personalkostnaderna utgör redan mer än hälften av våra totala utgifter, och en ytterligare ökning här skulle vara mycket svår att hantera. Det alternativa utfallet är att vi tvingas anpassa vår verksamhet och servicenivå.
Pandemin slog hårt mot besöksnäringen och påverkar fortfarande branschen, exempelvis när det kommer till kompetensförsörjning. Nu riskerar lönegolvet att ytterligare förvärra situationen för verksamheter som At Six som vill kunna rekrytera från andra länder.
– Under pandemin var det många yngre som missade chansen att få det där första viktiga jobbet under gymnasietiden, vilket ofta fungerar som en inkörsport till arbetsmarknaden. Det kompetenstappet märker vi nu av och det visar tydligt att vi behöver arbetskraftsinvandringen.
Lönegolvet är ett politiskt beslut som får stora effekter. Dessutom införs det i ett läge när det redan är svårt att hitta rätt kompetens och kostnaden för arbetskraft är hög.
– Politiska beslut spelar en stor roll för vår verksamhet och bransch. De senaste besluten gör det svårare för oss att vara den integrerande kraft vi strävar efter att vara, vilket påverkar vår förmåga att locka till oss och behålla talang från hela världen.
Trots utmaningar har At Six höga ambitioner. Kärnan är att fortsätta att erbjuda en plats där människor kan mötas, dela god mat och upplevelser. Nellie Elmér har dock ett sista medskick till politiken.
– Vi vill se undantag från det nuvarande lönegolvet specifikt för vår bransch. Hotell- och restaurangbranschen har särskilda förutsättningar och behov som skiljer sig från många andra sektorer, och ett mer flexibelt lönegolv skulle kunna underlätta för oss att rekrytera den nödvändiga arbetskraften från utlandet. Det skulle inte bara gynna vår verksamhet utan även bredda arbetsmarknaden för de som söker sig hit.