Över 1000 miljarder kronor. Så stora är de planerade investeringarna i företagen som driver den gröna omställningen i Sverige. Och omställningen pågår just nu, i hela landet, och bidrar varje dag till fler jobb, mer tillväxt och stärkt konkurrenskraft.
Från Nunasvaara i norr till havsbandet söder om Skåne planeras enorma investeringar. Det handlar om investeringar i företag som producerar batterier och fossilfria bränslen, etablerar gröna stålverk och förbereder för koldioxidinfångning, ny kärnkraft och havsbaserad vindkraft. För att visa framstegen som pågår här och nu har Svenskt Näringsliv börjat kartlägga alla planerade investeringar fram till år 2045 och sammanställa omfattningen och betydelsen varje enskilt projekt har för jobb, tillväxt och minskade utsläpp.
Upptäck klimatinvesteringarna i din kommun
Till kartanDe största kategorierna klimatinvesteringar i Götaland, Svealand och Norrland 2020–2045. Siffrorna uppdateras när nya investeringar rapporteras.
170 miljarder kronor
77 miljarder kronor
1072 miljarder kronor
Investeringarna är kategoriserade efter sektor, län och kommun, och inkluderar detaljerad information om varje enskilt projekt. Sammanställningen omfattar projekt med investeringar på minst fem miljoner kronor och baseras på data hämtade från öppna källor samt, i vissa fall, uppskattningar.
Kartläggningen uppdateras och korrigeras i takt med att nya investeringar rapporteras. Hittar du inte ditt företag på kartan? Följ länken nedan och fyll i formuläret.
Rapportera in fler investeringarÖver 1000 miljarder kronor
Så mycket satsas på svenska klimatlösningar mellan 2020 och 2045. Det motsvarar mer än 100 000 kronor per svensk.
Källa: Klimatinvesteringskartan.
Upptäck klimatinvesteringarna i din kommun
Till kartanFör att klara elektrifieringen och omställningen till fossilfritt behövs stora investeringar. Av de planerade investeringarna går mer än hälften till järn, stål, mineraler och vindkraft.
År 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, enligt riksdagens klimatpolitiska ramverk. Det är en stor utmaning, och en stor möjlighet för hela Sveriges näringsliv.
Sedan 2005 har Sverige minskat sina utsläpp med 36 procent. Det är mer än något annat land i EU. Sverige har även satt de mest ambitiösa klimatmålen i hela unionen, och för att nå dem till 2045 behövs fler investeringar och mer tillväxt.
EU-ländernas ekonomi har under de senaste 30 åren vuxit med 60 procent, samtidigt som utsläppen minskat med 25 procent. Samma utveckling har vi haft i Sverige.
Källa: Ekonomifakta.