Energijätten Ørsted vill bygga stort i södra Sverige för att stärka och stabilisera energisystemet. Nu står hoppet till en skyndsam tillståndsprocess.
Ørsted är en av världens största aktörer inom förnybar energi, och har byggt många av de största vindkraftparkerna i världen under de senaste 30 åren.
Nu är Skåne Havsvindpark i fokus, 22 kilometer utanför den skånska kusten. 1,5 GW ska i kombination med ett storskaligt batterilager kunna leverera till elnätet och stödja elsystemet. När vindkraftsparken står färdig runt 2030 blir den Sveriges största.
Magnus Demervall är ansvarig för public affairs på Ørsted i Sverige. Han är övertygad om att projektet kommer att kunna bidra positivt till de svenska klimatmålen.
”Ska vi lyckas med den gröna omställningen är det viktigt att vi både har fossilfri el och mer effekt i nätet. Det finns redan en risk för att investeringar uteblir i södra Sverige på grund av energiproblematiken. Att vi får till det här skiftet är helt avgörande för många industrier.”
I likhet med andra pusselbitar i energimixen har vindkraften varit ett omdebatterat ämne. Ørsteds fokus på havsbaserade vindkraftsparker har tre naturliga förklaringar, menar Magnus Demervall.
”Framför allt skiljer sig havsbaserad vindkraft från den landbaserade när det gäller själva skalan − det är bättre vindförhållanden till havs, och de parker vi har i Östersjön och Nordsjön levererar mer än 90 procent av tiden. När det handlar om så här stora volymer kan vi också bidra med fler stödtjänster till Svenska kraftnät, särskilt i kombination med energilager.”
Slutligen, menar han, handlar det om den mänskliga miljön.
”Vi vet att vissa inte vill bo nära landbaserad vindkraft, men i det här fallet handlar det om 22 kilometer ut i havet. Det underlättar helt klart.”
Att anlägga ett vindkraftverk på en yta som är över 500 kvadratkilometer stor kommer dock med en hel del utmaningar. Enligt Magnus Demervall är tillstånden från Länsstyrelsen klara, och investeringen beräknas landa någonstans mellan 25–50 miljarder kronor. Men ärendet har legat på regeringens bord i 1,5 år.
”Den svenska tillståndsprocessen är långsam och oförutsägbar, vilket skapar risker och driver kostnader”, säger han och drar paralleller till kärnkraften.
”Både kärnkraft och havsbaserad vindkraft kräver enorma investeringar initialt som behöver tjänas in under lång tid därefter. Då behövs det transparenta processer och en tydlig energipolitik att förhålla sig till.”
Sammantaget räknar Ørsted med att globalt investera ungefär 300–350 miljarder kronor i grön energi fram till 2030.
”Vi ser oss som en av de största investerarna inom den gröna omställningen, och försöker ständigt bidra till att skapa nya marknader. I Örnsköldsvik bygger vi till exempel Sveriges största anläggning för e-metanol, som stora fartyg kan köra på i stället för tjockolja. Alla våra projekt involverar en lång rad lokala underleverantörer och skapar ett stort antal arbetstillfällen.”
Magnus Demervall ser att det finns goda möjligheter att bygga ett hållbart energisystem för en grönare framtid. Men det finns alltid farhågor på vägen.
”Branschen behöver tydliga, snabba och transparenta tillståndsprocesser. Annars skapas onödig oro för investerare. Sen behöver man veta att industrin kommer stå redo att ta emot all den nya energin som produceras. Både politiken och de privata aktörerna behöver samverka för att minska de här riskerna.”
Klimatinvesteringar i Sverige