Det saknas mer än 2 000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt vill se fler åtgärder från politiken för att kunna rekrytera fler medarbetare. "Utbildning är jättebra, men det behövs också andra insatser", säger vd Jörgen Rasmusson.
Lödde Plåt är ett familjeföretag i andra generationen, grundat 1963. Ett av de stora bekymren för Lödde Plåt är kompetensförsörjningen. Ett problem som många företag kämpar med. I hela Sverige saknas fler än 2 000 plåtslagare.
– Det skär i själen varje gång vi får en uppsägning, för vi vet att det kommer ta mycket lång tid att fylla upp den platsen igen, säger vd och ägare Jörgen Rasmusson.
Företaget har själva tagit olika initiativ för att förbättra kompetensförsörjningen. För ett antal år sedan startades projektet ”Plåtidol” tillsammans med Malmö stad, där ett antal ungdomar fick chansen att lära upp sig till plåtslagare.
Alla som fullföljde projektet kunde senare gå vidare in i utbildning. Jörgen Rasmusson efterfrågar mer åtgärder från politiken, bland annat att man orkar se över gamla arbetsmarknadslagar.
– Utbildning är jättebra, men det behövs också andra insatser. Flera av dem som vi fick in via Plåtidol hade redan hoppat av gymnasiet, och att tvinga dem tillbaka till skolbänken var inte realistiskt utan de behövde läras upp på plats. Vi skulle också behöva se över arbetsmarknadslagarna. De är mer än 40 år gamla och reglerna kring exempelvis turordningsregler och uppsägningstid är inte anpassade för dagens arbetsmarknad, säger Jörgen Rasmusson.
Jörgen Rasmusson skulle också vilja ha politisk hjälp för att kunna få in yngre, och mer oerfarna, personer till yrket. Där kan höga ingångslöner vara ett problem. Lägre löner under en begränsad lärlingsperiod skulle kunna göra det enklare att lära upp fler.
– Samtidigt måste ju folk kunna leva på sin lön, och då är de höga skatterna på så låga inkomster ett problem, säger Jörgen Rasmusson.
Omställning och yrkesväxlingKompetensförsörjning