Privata välfärdsföretag har betydligt lägre sjukskrivningsgrad än inom det offentliga. Det visar nya siffror från Försäkringskassan. ”Om vi inte skapar en bra arbetsplats får vi högre sjukskrivningstal och då går vi i konkurs”, säger Jane Lindell Ljunggren, vd för omsorgsföretaget Hattstugan.
Jane Lindell Ljunggren är en prisbelönt entreprenör som tidigare varit med som expert i SVT:s satsning Sveriges bästa Äldreboende. Hon driver Hattstugan på Gotland, ett gruppboende för personer med demenssjukdomar. Företaget har under många år satsat stenhårt på att hålla nere sjukskrivningarna.
– Vårt mål har alltid varit att vår personal ska trivas och att de ska ha en möjlighet att påverka sin arbetsplats, säger Jane Lindell Ljunggren.
Ny statistik visar att privata välfärdsföretag har lägre antal sjukskrivningsdagar än offentligt drivna verksamheter. Siffrorna är framtagna av Försäkringskassan och Svenskt Näringsliv. De visar att i genomsnitt ligger antalet sjukskrivningsdagar per anställd drygt 30 procent högre i landstingen jämfört med de privata verksamheterna. Regeringen har dessutom satt ett mål för sjuktalet på nio dagar till 2020. De privata verksamheterna inom hälso- och sjukvård ligger väldigt nära det målet idag. Ser man till hela den privata sektorn så nås målet redan idag med råge, såväl för kvinnor som män.
Ser man till de privata välfärdsföretagen inom vård och omsorg, så ligger antalet sjukskrivningsdagar högt både inom de kommunala och privata verksamheterna. Ser man till antalet startade sjukfall 2015 inom vård och omsorg för äldre och funktionshindrade så ligger kommunerna 26 procent högre än privat verksamhet.
Jane Lindell Ljunggren framhåller att det är väldigt påfrestande att arbeta med människor som lider av demenssjukdomar. Både på ett fysisk och ett psykiskt plan, eftersom att personalen hela tiden måste vara på alerten.
Idag jobbar 12 personer på Hattstugans boende. Med en sådan liten personalstyrka slår sjukskrivningar hårt mot verksamheten. I dagsläget ligger företagets sjukskrivningsnivå på mellan 0,1 till 0,2 procent. En nyckel till framgången är strävan att aldrig ha kort om personal.
– Att ha kort om personal är inte bra i längden. Det innebär att de äldre inte får den vård de har rätt till. Det leder i sin tur till oro och att vi inte kan tillgodose deras behov. Det blir en ond cirkel eftersom att de äldre då mår sämre, vilket kräver mer av personalen, säger Jane Lindell Ljunggren.
Jane Lindell Ljunggren berättar att Hattstugan sällan skriver ut orosmedicin till sina äldre. Faktum är att åtgången av den typen av medicin är bland den lägsta i landet. Hon påpekar att det är personalen som är den bästa medicinen.
– Mår personalen bra så mår de äldre bättre. Därför har vi jobbat strategiskt med att personalen ska må bra. Vi har en fantastiskt fin arbetsmiljö, personalen får gedigna vidareutbildningar och vi har tydliga manualer. Utöver det har personalen en stor möjlighet att påverka sin arbetsdag, säger hon.
Varför satsar ni så mycket på att hålla låga sjuktal?
– Vi är tvungna att göra det. Om vi inte skapar en bra arbetsplats och ett boende att längta till får vi högre sjukskrivningstal och då går vi i konkurs.
– Jobbet är en så viktig del av människors liv och då vill vi att de ska må bra. Vi har inte råd att ge personalen mer betalt än andra verksamheter. Då är det viktigt att kunna erbjuda en bra arbetsmiljö.
Jane Lindell Ljunggren har tidigare arbetat 22 år i offentlig verksamhet. Enligt hennes erfarenhet saknas det där ofta möjlighet att arbeta strategiskt med arbetsmiljöfrågor. En förklaring, anser hon, är att det ofta råder brist på personal.
– Cheferna i det offentliga har alldeles för hög belastning och kan därför inte heller ha den coachande och ledande roll som behövs. Cheferna måste också tas om hand, de har många gånger ett omöjligt uppdrag.
– Personalen inom det offentliga har säkert jättebra idéer om hur man kan göra förbättringar. Men om man inte får tid att ta tag i det på allvar rinner det ut i sanden.
Kvalitet och effektivitet i välfärden