”Jag sade till min före detta klasskamrat Reepalu att om kommunerna bara blir bättre på att driva skola och omsorg så försvinner alla välfärdsföretagens vinster automatiskt.” Det är företagen Rune Anderssons motförslag till regeringens planer på att begränsa vinstuttag.
Under ett seminarium arrangerat av Entreprenörskapsforum presenterades en ny opinionsundersökning som bekräftar många tidigare gjorda undersökningar när det gäller svenskarnas inställning till vinst och välfärd. Bland annat tror 56 procent av svenskarna att välfärdsföretagens vinstnivåer överstiger tio procent av omsättningen, när nivåerna i själva verket ligger kring fem procent.
– Det som förvånar mig är att så många tror att det är så lukrativt att gå in i de här branscherna, sade Toivo Sjörén, opinionschef på SIFO, som utfört undersökningen.
Tidigare undersökningar som Entreprenörsskapsforum låtit göra bekräftar bilden.
– En viktig slutsats är att det är en överskattning av de faktiska resultaten. Det påverkar naturligtvis inställningen till att vinstbegränsa, sade Johan Eklund, som är vd på Entreprenörskapsforum.
Under seminariet gick företagaren Rune Andersson till hårt angrepp mot Illmar Reepalus förslag om ett vinsttak i välfärdssektorn. Genom sitt engagemang i skolkoncernen Academedia har han bildat sig en uppfattning om förutsättningarna att driva skola.
– Om vi till exempel tar skolpengen så baseras den på kostnaderna som kommunen har för skolan. I praktiken är den ofta dessutom lägre för friskolorna eftersom kommunerna går med underskott. Att friskolorna ändå skapar en vinst beror enbart på att de är effektivare än kommunen. Det gör man inte genom att sänka kvaliteten, sade han.
Även Britta Wallgren, Sverigechef på Capio, påpekade att en väl fungerande och vinstrik verksamhet inte baseras på att man tummar på kvaliteten. Hon har under många år drivit Capios sjukhus S:t Göran i Stockholm och har sett hur eftersatt vården är i den offentliga sektorn.
– Om du gör rätt saker får du lägre kostnader, det sker inte genom att slarva med kvaliteten, sade hon.
Ulrika Lorentzi, utredare på LO, ser däremot inga större problem med Reepalus förslag. Hon delar inte bedömningen att välfärdsföretagen bidrar till bättre vård, skola och omsorg. Hon talade om vinstmaximering och att de privata aktörerna ofta plockar russinen i kakan, alltså inte tar hand om dem som verkligen behöver hjälp.
– Om ni tror att konkurrens leder till bättre vård och omsorg har ni fel. Det är som ni själva påpekar en kvasimarknad, sade hon.
Istället för vinsttak vill både Britta Wallgren och Rune Andersson har hårda kvalitetskrav. De förordar bättre uppföljning och kontroller för att säkerställa att välfärdens alla aktörer, även den offentligt drivna välfärden, sköter sitt uppdrag.
Rune Andersson vänder sig också mot resonemanget att välfärdsföretagarna väljer russinen i kakan. I många andra länder finns privatskolor för eliten, det är inte så den svenska skolpengen fungerar.
– Faktum är att Sverige är det enda landet i världen där de fattiga fritt får välja, sade han.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf skrädde inte orden när hon kritiserade LO:s inställning och främst Illmar Reepalus utredning.
– Förslaget innebär i många fall ett vinstförbud, där dessutom utredningens egna experter sågar förslaget. Det är inte seriöst, utan ett beställningsverk med politiska förtecken. Reepalu vill egentligen ta bort de privata alternativen, sade hon.
Villkoren för privata välfärdsföretagKvalitet och effektivitet i välfärdenVälfärd