Regeringens lagförslag om vinstbegränsning i välfärden kommer att få drastiska konsekvenser. De förändringar som gjorts i lagförslaget jämfört med Reepalu-utredningens förslag ändrar inte detta.
I PwCs analys av Reepalu-utredningens förslag framgick att cirka 80 procent av företagen skulle få göra en rörelsemarginal (intäkter – rörelsens kostnader) om högst 2 procent. PwC bedömde att en sådan rörelsemarginal är otillräcklig i välfärdssektorn för att långsiktigt driva en sund och stabil verksamhet. Bland annat är den otillräcklig för att bygga upp en ekonomisk buffert som gör att företaget klarar tillfälliga nedgångar, till exempel om antalet elever på en skola minskar. Svenskt Näringsliv bedömde att de flesta företagen skulle komma att avvecklas om Reepalu-utredningens förslag genomfördes.
Regeringen påstår sig nu ha lyssnat på kritiken och föreslår en speciell regel som innebär att företaget, i den mån det gör överskott, alltid ska få behålla en rörelsevinst upp till ett prisbasbelopp, vilket är 45 000 kr. Att kunna få göra ett så litet överskott ändrar inte någonting på de osäkra förutsättningarna att driva välfärdsföretag som regeringens förslag till vinstreglering skapar. 45 000 kronor motsvarar cirka 50 procent av den ersättning skolorna får för en enda elev. Förslaget är ett hån mot alla de välfärdsföretag som arbetar hårt för att bedriva en verksamhet med hög kvalitet som också är ekonomiskt stabil. Vår bedömning att de flesta företagen kommer att avvecklas kvarstår.
Välfärd