Vinstbegränsningar i skolor och omsorg sågas av flera privata skolaktörer. Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, tycker att det är häpnadsväckande att regeringen går vidare med ett hårt kritiserat utredningsförslag.
– I Sverige har 350 000 barn och elever och deras 700 000 föräldrar valt fristående skolor. Huvudskälet är att de tycker att skolan de väljer är bra. Varför denna unika möjlighet att välja skola ska stoppas är svårt att förstå, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia.
Det är få som bedömer att lagförslaget kommer att få en riksdagsmajoritet bakom sig, då de regler som föreslås skulle göra det omöjligt att bedriva en långsiktigt hållbar verksamhet. Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som tillsammans har en majoritet i riksdagen, är emot förslaget.
– Ett av skälen till att oppositionspartierna är emot det är att det svenska friskolesystemet gör det möjligt för alla att välja skola. Hur skolan drivs, offentligt eller privat, spelar inte någon roll, ingen skola tar ut avgifter. Här skiljer sig det svenska systemet från alla andra länder, där måste man betala för att gå på privatskola, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia.
Jonathan Howell, presskontakt på Engelska skolan, säger att förslaget från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer vid en dålig tidpunkt när det behövs fler skolor – inte färre.
– Vi hoppas att regeringen tar hänsyn till att det faktum att svenska familjer vill ha valfrihet. I september 2017 stod 154 000 elever i kö för att få börja i någon av Engelska skolans verksamheter. Ett aktivt val av familjer som tror att våran skolform är den bästa för deras barn.
Enligt Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund, är det häpnadsväckande att regeringen går vidare med det hårt kritiserade utredningsförslaget.
– Det lilla undantag som man presenterade för att slå vakt om mindre friskolor motsvarar en halv skolpeng för en elev. Det är näst intill oseriöst att lägga ett sådant undantag. Resultatet, om förslaget blir verklighet, blir färre friskolor och minskad valfrihet för elever och föräldrar, säger hon, i ett pressmeddelande.
Hon menar att det svensk skola behöver är kraftsamling och att lära av de bästa.
– Då har vi inte råd med en ideologisk strid som förbjuder skolor bara för att de har en viss driftsform. De fristående förskolorna och skolorna hjälper kommunerna att säkra invånarnas tillgång till bra förskola och skola. Regeringen och Vänsterpartiet verkar helt ointresserade av kvalitet, säger Ulla Hamilton.
En frustrerad Niklas Pålsson, vd för Tibble gymnasium i Täby, berättar att verksamhetens fokus är att skapa en bra miljö för kunskaps- och personlig utveckling för skolans elever.
– Men ett sådant här förslag omöjliggör för oss och andra att långsiktigt vara en aktör i skolan, säger han.
Niklas Pålsson betonar att hög undervisningskvalitet har lett till att väldigt många svenska familjer har valt ett privat skolalternativ.
– Friskolor tar initiativ till bra skolutveckling i landet men med ett lagförslag som stoppar entreprenörskapet kommer vi helt enkelt att få en sämre skött svensk skola framöver”, tillägger han.
Villkoren för privata välfärdsföretagVälfärd