Svenskt Näringsliv vill ha en diskussion om framtidens välfärd. Ett bidrag är ett sex-punktsprogram för skärpta kvalitetskrav för såväl offentliga som privata utförare.
Foto: Ulf Börjesson/Ernst Henry Photography AB
Bra kvalitet i välfärden och väl använda skattepengar är avgörande för Svenskt Näringslivs medlemsföretag och för fortsatt svenskt välstånd. Den pågående debatten kring företagsamhetens roll i välfärdssektorn är i stora delar destruktiv. Istället för att fokusera på hur vi skapar långsiktiga förutsättningar för skola, vård och omsorg av hög kvalitet verkar regeringen vilja föreslå ett vinsttak, som bygger på Reepalu-utredningens hårt kritiserade förslag. Detta vore förödande för välfärdens utveckling.
Svenskt Näringsliv vill bidra till en mer nyanserad och framåtsyftande diskussion om hur vi skapar bästa möjliga förutsättningar för vår framtida välfärd. Vi har, som ett led i detta, tillsammans med branschorganisationerna i välfärden, tagit fram ett sex-punktsprogram för skärpta kvalitetskrav för såväl offentliga som privata utförare. Det är kvalitetsfrågorna som måste stå i centrum av diskussionen om välfärden ska kunna fortsätta utvecklas:
1.
Skärpta tillträdeskrav. Ägar- och ledningsprövning för privata utförare och ledningsprövning för offentliga utförare bör införas inom i princip alla områden inom välfärden.2.
Mät kvalitet. Mätbara kvalitetsmål och kvalitetskrav måste i mycket större utsträckning formuleras av stat, landsting och kommuner och ställas på utförarna, såväl privata som offentliga. Kraven måste också följas upp, utförarna utvärderas och effektiva åtgärder vidtas om kraven inte nås.3.
Tuffare tillsyn. Oannonserade inspektioner bör tillämpas betydligt oftare än idag. Tillsynens tyngdpunkt ska vara att bedöma kvaliteten, inte om formella lagkrav är uppfyllda. Offentliga och privata utförare som saknar förutsättningar att leverera tillräcklig kvalitet ska snabbare än idag stängas. Stöd till kvalitetsutveckling ska också kunna ges.4.
Bättre kvalitetsredovisning till patienter och omsorgstagare. Nationella hemsidor som redovisar utförarnas kvalitet inom vård och omsorg måste sättas upp. Detta är ett statligt ansvar. Hemsidorna skulle ge brukarna bättre möjligheter till informerade val och stärka kvalitetskonkurrensen.5.
Effektiva åtgärder mot betygsinflation. Regeringens planer på digitalisering av de nationella proven, så att inte den egna skolan själv rättar proven, är ett steg i rätt riktning. Dessutom bör det införas ett system som automatiskt gör Skolinspektionen uppmärksam på om en skola markant och systematiskt sätter högre kursbetyg och slutbetyg jämfört med betygen på nationella prov. Om inte godtagbara skäl för avvikelsen redovisas, ska korrigering krävas.6.
Effektiva åtgärder för jämlik vård och omsorg. Social bakgrund ska aldrig vara avgörande för vilken behandling den offentligt finansierade vården erbjuder. Därför bör målsättningen om jämlik vård och omsorg beaktas vid såväl t ex ersättningssystemens utformning som vid uppföljning och utvärdering. Privata sjukvårdsförsäkringar avlastar den offentligt finansierade vården och bidrar därför till att förbättra förutsättningarna för den offentliga vården.
Kvalitet och effektivitet i välfärdenVälfärd