Lena Apler, Collectors grundare och styrelseordförande, och en av kvinnorna bakom 17-nätverket. Varför startade ni det här initiativet?
– Det började med att företagarna Jessica Löfström och Maria Mattsson Mähl förra året hörde någon säga att det bara finns 17 bolag i Sverige som är grundade av kvinnor och som omsätter mer än 50 miljoner. De kontaktade mig och Monica Lindstedt och frågade om vi ville vara med och dra igång 17-nätverket för att jobba för att det ska bli fler. Många kvinnor som startar bolag låter dem inte växa. Det visar sig i själva verket vara över 50 bolag men vi tror att det finns fler som vi inte identifierat än.
Vad gör 17-nätverket?
– Allt från att ordna workshops och seminarier till att hitta mentorer och själva ställa upp som coacher. Om vi 50 kvinnor kan komma så här långt kan väldigt många fler göra det. Den där spärren som vi inte riktigt vet vad den beror på måste bort. Målet är att det ska finnas minst 300 bolag av den här typen, grundade av kvinnor och med en omsättning på över 50 miljoner, om ett par år.
– Vi vill få kvinnor att förstå att det är mycket lättare att driva ett stort företag än ett litet. Alla som grundat stora bolag vet att de första två åren är mest slitsamma – när man ska göra allt själv fast man inte är bra på allt. Ju större bolaget är desto fler experter har man råd att anställa.
Vad beror det på att inte fler växer?
– Många har inte ambitionen att växa. De gör det för att försörja sig eller så startar de verksamhet inom områden som inte nödvändigtvis kräver tillväxt för framgång, till exempel inom kreativa processer där skalbarhet inte alltid är given.
– Ett annat skäl är att kvinnor generellt är riskaverta. De drar sig för att låna eller söka kapital hos investerare, men pengar behövs ju för att växa. Dessutom tror jag att kvinnor funderar mer än män på ansvaret som följer med att växa och ha anställda. Anställningsvillkoren i Sverige ger större säkerhet för arbetstagare än för arbetsgivare.
Bidrar kvinnor som driver företag med något annat än vad män gör?
– De anställer lite annan kompetens än vad män gör eftersom de generellt tittar bredare och letar efter kompletterande kompetens och personligheter för att teamet ska fungera bra. Ofta ser de mer holistiskt på en persons förmåga och kvaliteter, inte bara på cv:t. Män verkar i större utsträckning välja kopior av sig själva.
En rapport om vinstdebattens påverkan visar att färre kvinnor nu startar och driver eget. Hur ser du på det?
– Hela idén med ett vinsttak är fullständigt absurd! Det måste vara tydligt vad som gäller för att driva företag. Plötsliga påfund om att vissa branscher ska straffbeskattas skapar osäkerhet och en ovilja att starta nya bolag. Det drabbar även andra branscher eftersom de ju kan vara nästa på tur. Eftersom det behövs stora satsningar inom vård och omsorg framöver borde privata initiativ uppmuntras i stället för att motas bort.
Vad skulle få fler kvinnor att starta eget och vilja växa?
– Strukturellt går det att göra massor av saker som gör det billigare att anställa så att fler av de som tvekar att ta risker skulle våga ta steget. Att ta bort eller sänka arbetsgivaravgiften för unga eller utlandsfödda är ett exempel.
Jessica Löfström, ExpanderaMera
Maria Mattsson Mähl, Alpha CE
Lena Apler, Collector
Monica Lindstedt, Hemfrid