”Jag tog risker med en miljonskuld och lön på existensminimum i två år, med jobb dygnet runt. Vem ska vara beredd att utsätta sig för detta, om det inte finns möjlighet att göra vinst i framtiden?”
Det undrar Henrik Lacko, som 26 år gammal sannolikt var den yngste skolägaren i landet vid starten av Växjö Internationella Grundskola (VIG) 2010.
I dag har skolan 235 elever 6-16 år och 40 anställda. Hälften av undervisningen sker på engelska och på rasterna talas antingen svenska eller engelska. Hemspråksundervisning ges även på franska, spanska, arabiska, somaliska och ryska och nationaliteterna är fler än så, bland eleverna. Det låter exklusivt.
– Men faktum är att våra elever, enligt kommunens ranking, har bland de sämsta socio-ekonomiska förutsättningarna, säger Henrik Lacko. Ändå har vi de bästa resultaten. Det låter som en paradox, men det beror på att föräldrarna inser att barnens utbildning är viktig. Klarar man skolan, så reder man sig i livet. Vi ger de förutsättningarna. Förra läsåret var det ingen som missade sitt förstaval till gymnasiet.
Framgången bygger också på en väldigt engagerad personal, som ställer höga och tydliga krav, och det gör att eleverna levererar på en hög nivå, förklarar Henrik Lacko. Han vänder sig mot påståendet att friskolor skulle konkurrera med att sätta för höga betyg.
– Skolinspektionen tyckte att våra elevers resultat på de nationella proven i engelska var bättre än betygen vi hade satt, säger han. Våra elever klagar också på att vi är hårdare i betygsättningen än andra skolor. Det blir kanske så, när många duktiga elever jämför sig med varandra.
VIG omfattar förskoleklass samt årskurs 1-9, en klass i varje årskurs. Henrik Lacko vill också gärna starta förskola, särskilt som kommunen efterlyser fler privata förskolor, men är tveksam inför hotet om vinstförbud. Då är det inte möjligt att klara kraven från banker och hyresvärdar, menar Henrik Lacko, Växjö Internationella Grundskola.
– Det känns lite som om staten skulle konfiskera privat egendom. Jag tror egentligen inte att socialdemokraterna köper den idén. Det verkar vara ett spel för galleriet. Men man blir ju orolig, när till och med statsministern har missuppfattat förslaget och tror att det handlar om procent på omsättningen. Den här oron påverkar och håller tillbaka mitt företagande i dagsläget.
Henrik Lacko är franskalärare och även utbildad som internationell skolledare. Han har arbetat i den engelska skolan i Älmhult, sponsrad av IKEA, och i den kommunala skolan och ser skillnader i ekonomiskt tänkesätt.
– I den kommunala skolan talade man i termer av att göra av med anslagen innan årsskiftet, annars skulle pengarna brinna inne. Då fick man hitta på något att köpa in. Det tycker jag är ett värre sätt att hantera skattepengar, än att acceptera att en privat skola kan göra vinst. Vinsten är ju trots allt en väldigt marginell del. Jag hade varit väldigt orolig som förälder, om jag sett att barnens skola går med röda siffror. Våra intäkter bestäms av den ersättning som kommunen betalar och vår framgång av hur vi hanterar dessa pengar. Jag tycker att Växjö kommun nu ser på detta på ett objektivt och rättvist sätt. Så har det inte alltid varit menar Henrik Lacko, ägare av Växjö Internationella Grundskola .
Olle Termén