På förskolan Verbala Stigar valde grundarna att berätta för personal och föräldrar om vad ett vinsttak skulle innebära för verksamheten. ”Ingen hade förstått att vi faktiskt skulle behöva stänga”, säger Camilla Lindgren på företaget.
För de båda grundarna Camilla Lindgren och Tuula Torro var det angeläget att vara tydlig med förutsättningarna för förskolan, barnen och de anställda, när Reepaluutredningen kom med sitt förslag i november.
Även om det innebar en risk för att bli av med kunder och personal ville de gå ut och förklara konsekvenserna.
– Vi ville att de skulle förstå hur det drabbar just vår förskola om det går igenom. Att i efterhand komma och säga att vi känt till det här länge skulle inte kännas schyst. Och det blev väldigt tydligt att få hade förstått, säger Camilla Lindgren.
När remisstiden närmade sig sitt slut i slutet av februari skrev de ett eget remissvar och skickade in via Svenskt Näringslivs sajt Sverareepalu.nu.
– Vi är allvarligt oroade och kände att vi inte bara kunde sitta och inte göra något. Om vi inte agerar och utifrån vårt företag kan vi inte heller protestera om förslaget går igenom.
Den stora oron för Verbala Stigar grundar sig i att företaget med ”bara” 15 anställda är relativt litet. Enligt förslaget ska verksamheten gå back 13 000 kronor per år. Och eftersom inga banker ger dem lån på sådana premisser skulle de tvingas gå in med sin privatekonomi.
– Vi klarar inte av kraven som ställs på oss i förslaget. Vissa välfärdsföretag tänker att ”det här går aldrig igenom, vi tutar och kör”. All heder till de som fortsätter med sina planer, men vi är för små. Vi har inte tillräckliga marginaler för att kunna ha den inställningen.
Hela branschen, och allra mest de mindre företagen, befinner sig i ett vacuum just nu, förklarar hon. När Verbala Stigar har hört sig för om möjligheten att hyra fler lokaler har fastighetsägaren har varit väldigt avvaktande, och frågande till hur finansieringen ska gå till.
– Många i vårt nätverk har haft en vilja att expandera och fortsätta med sina förskolor, men nu har de flesta av dem lagt sina planer på is. Det är inte lönt att satsa tid och energi på något som kanske inte blir någonting.
Även om de båda grundarna brinner för sitt företag så finns det en gräns för vad det är värt, konstaterar hon.
– Jag är inte beredd att riskera min familjs ekonomi en gång till för att få jobba med det jag tror på, säger Camilla Lindgren.
När friskolereformen kom och det gav möjlighet för många olika aktörer blev det ett stort uppsving för kvaliteten inom förskolan. Alla driftsformer behövs och är precis lika viktiga, betonar hon.
– För att vi ska fortsätta att ha förskola i världsklass i Sverige måste vi ha både kommunala och privata förskolor.
Hon är orolig för att valfriheten ska försvinna.
– Det är tack vare den som alla barn kan finnas i ett meningsfullt, lärande och utvecklande sammanhang där de mår bra.
Nu har Camilla Lindgren och Tuula Torro lugnat personalen med att det dröjer innan förslaget ens kan bli verklighet och då har de tid på sig tillsammans att lägga upp en plan för hur verksamheten kan behöva avvecklas.
– Vi hoppas såklart att Reepalus förslag inte går igenom men å andra sidan, vem trodde att Brexit skulle bli verklighet och att Trump skulle blir president?
Villkoren för privata välfärdsföretagVälfärd