Solna har återigen länets bästa företagsklimat. Efter förra årets andra plats toppar Solna länet i Svenskt Näringslivs årliga ranking Lokalt företagsklimat. Solna följs av förra årets länsvinnare Danderyd samt Nacka.
Sedan Svenskt Näringsliv började mäta det lokala företagsklimatet 2001 har Solna rankats högst i länet 18 gånger. I år är de återigen länets bästa kommun. Men bara en gång tidigare har det hänt att Solna inte placerar sig på topp tre i den nationella rankingen över det bästa företagsklimatet. I år hamnar Solna på plats 5 i landet.
– Solna är fortsatt en av de främsta kommunerna när det kommer till lokalt företagsklimat. Många kommuner blir bättre och konkurrensen i toppen blir tuffare år för år, säger Olle Karstorp, regionchef Svenskt Näringsliv Stockholm.
Flera av länets kommuner gör i år stora förbättringar. Vallentuna, Tyresö, Nykvarn och Botkyrka är alla kommuner som förbättrar sig med 50 placeringar eller mer.
– Det är bra för företagsklimatet i hela länet att många kommuner tar kliv uppåt i rankingen. När företagsklimatet blir bättre i flera kommuner inspireras och sporras andra kommuner att arbeta mer med företagsklimatfrågor, säger Olle Karstorp.
Längst ner på rankingen i länet hamnar Södertälje och Nynäshamn.
– Förutsättningarna och utmaningarna för att förbättra företagsklimatet ser i stora drag olika ut i dessa kommuner. Men en gemensam nämnare är att företagen generellt ger kommunerna låga betyg i frågorna om information till företagen, hur dialogen fungerar mellan kommunen och företagen samt hur kommunens service och bemötande fungerar, säger Olle Karstorp.
Länets största kommun Stockholms stad backar 14 platser.
– Företagen i Stockholm vill framförallt se satsningar på minskad brottslighet och ökad trygghet. Information till företagen och kommunens service och bemötande är även de områden som behöver prioriteras. Vård- och omsorgsföretagen är mest missnöjda med företagsklimatet i staden, säger Olle Karstorp.
För fjärde året i rad toppar Vårgårda kommun i Västra Götaland rankingen.
– I Vårgårda genomsyras hela organisationen av att medarbetarna finns till för de som bor och verkar i kommunen. Vårgårda får högst betyg på fyra av tolv områden och är bland de tio bästa kommunerna på ytterligare fem områden, säger Maya Lundberg, projektledare för Lokalt företagsklimat.
I en rapport har Svenskt Näringsliv undersökt om företagen anställer fler när kommunen förbättrar sitt företagsklimat. Resultaten visar att förutsättningar för jobbtillväxt skapas när beslutsfattare engagerar sig och bryr sig om utvecklingen av företagsklimatet.
– Det är glädjande att konstatera att kommuner som aktivt förbättrar sitt företagsklimat också kan se en jobbtillväxt, säger Jens Hedström, chef för Region och Marknad på Svenskt Näringsliv.
Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv årligen Lokalt företagsklimat där det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner rankas. Syftet med rankingen är att visa vilken kommun som lyckas skapa bäst förutsättningar för att starta och driva företag. 2024 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 124 företagare, och till en tredjedel av statistiska faktorer från SCB och UC. Se årets rankinglista och utvecklingen över tid på foretagsklimat.se.