NYHET5 april 2024

Kritik mot inställd restaurangutbildning i Skellefteå

I november 2023 fick Skellefteås krögare ett efterlängtat besked. Restaurang- och livsmedelsprogrammet skulle starta under höstterminen 2024, vilket gladde många krögare som haft svårt att hitta medarbetare. I mars kom, helt utan föregående dialog med branschen, ett motsatt besked: utbildningen ställs in.

Det utlovade restaurang- och livsmedelsprogrammet i Skellefteå kommer inte att starta till höstterminen. Kommunen uppger som skäl att det är för få behöriga sökande.

Magnus Draheim Kling är regionansvarig för Visita. Han säger att kommunens tvärvändning är ett kortsiktigt beslut och menar att det inte hade behövt bli såhär om kommunen engagerat företagen i högre utsträckning.

Magnus Draheim Kling, regionansvarig på Visita, är kritisk.

– Branschen i Skellefteå har redan i dag svårt att hitta medarbetare. Möjligheten till arbete är med andra ord extremt god och många av de utexaminerade hade säkert fått jobb i kommunen och därmed bidragit med skatteintäkter. Tyvärr visar detta exempel på hur det kan bli när kommunen inte är lyhörd och inte har en ordentlig dialog med de lokala företagen. Förhoppningsvis blir detta en läxa om hur viktigt det faktiskt är med samverkan och dialog, säger han.

Han säger också att tanken på att rekrytera folk till Skellefteå inte är så enkelt som det låter.

– I Skellefteå skriker alla branscher efter folk. Många av våra medlemsföretag har redan varit tvungna att rekrytera från andra länder. Men med tanke på att regeringen skärper lagstiftningen kring arbetskraftsinvandringen kommer den möjligheten också att försvinna, avslutar Magnus Draheim Kling.

Kompetensförsörjning avgörande

Magnus Draheim Kling får medhåll av Mats Andersson, regionchef på Svenskt Näringsliv i Västerbotten.

– I princip alla branscher har svårt att rekrytera. Att lösa kompetensförsörjningsfrågan är själva nyckeln för den samhällsomvandling som pågår i Skellefteå, Västerbotten och norra Sverige som helhet. Här är en fungerande samverkan mellan näringslivet och kommunen helt avgörande, säger Mats Andersson.

Han tror att denna prioritering kan vara kortsiktig.

– Det är klart att en kommun ska vara försiktig med skattekronorna. Men Skellefteå har många andra områden att göra besparingar på istället för en restaurangutbildning som faktiskt skulle leda till att branschen får nya medarbetare och fler unga kommer i arbete. Att kräva att utbildningen skulle vara fullbelagd redan första året är i detta fall en för hög ambition, avslutar Mats Andersson.

KompetensförsörjningVisitaSkellefteå
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist