Bristen på rätt kompetens är stor – inte minst inom teknikområdet. Midnet i Timrå anställde två ingenjörer med rötter i Pakistan. ”Utan dem hade vi aldrig kunnat växa”, säger vd och delägaren Jonathan Malmberg.
Midnet Kabel & Fiberteknik i Timrå gräver och installerar fiber, främst bredband.
– Vår största kund är det kommunala bredbandsbolaget Servanet, berättar vd och delägaren Jonathan Malmberg när vi träffas utanför en fastighet i Juniskär, strax söder om Sundsvall.
Midnet är systerbolag till snabbväxaren Tunbyns grävkonsult som ägs av Martin Haag och som nyligen utsågs till Årets Supergasell i Sverige av Dagens Industri. Ännu är det långt kvar till den nivån, men klart är att även Midnet växer. I dag har företaget, som startade så sent som 2017, tre anställda plus ett antal inhyrda konsulter.
– Efterfrågan är god. Förutom bredbandsjobben har vi en del på vindkraftssidan. Jag räknar med att kunna dubbla upp personalstyrkan 2019, säger Jonathan Malmberg.
För att klara expansionen har bolaget anställt två ingenjörer med rötter i Pakistan: Khalid Nawaz och Farooq Shah, som båda kommer från storstaden Peshawar. De flyttade till Sverige 2008 respektive 2009 för att studera elektronikdesign på Mittuniversitetet, och har även gått en utbildning till fibertekniker i Hudiksvall. Parallellt med studierna har de jobbat nattskift på Postnord.
– Visst är det tufft att både plugga och jobba och dessutom ha familj, men det går om man vill, konstaterar Khalid Nawaz som lyfter fram jämlikhet och låg kriminalitet som två fördelar med sitt nya hemland.
Under fiberteknikutbildningen gjorde Farooq Shah och Khalid Nawaz praktik på Midnet, något som visade sig vara vägen in på arbetsmarknaden.
– Praktik är en jätteviktigt, inte minst för oss som inte är födda i Sverige, säger Farooq Shah.
Praktiken gick bra och i juli började de arbeta i företaget. Efter sex månaders provanställning är de nu tillsvidareanställda.
– Jag trivs jättebra. Sedan är det förstås extra kul att vi är två från Pakistan, säger Khalid Nawaz, som liksom Farooq Shah pratar bra svenska.
Bristen på fibertekniker är fortsatt stor och Jonathan Malmberg ser gärna fler anställda med utländsk bakgrund.
– Det fungerar hur bra som helst. Förutom att killarna kan själva arbetet är det roligt att de är så stolta över att få jobba med oss, säger han.
Kompetensförsörjning