Tre nya YH-utbildningar startas i Härnösand, och ett av de lokala företagen som jublar är Agtira. ”Det här är efterlängtat, vi har länge haft svårt att rekrytera de ingenjörer som vi har behov av”, säger Agtiras verksamhetschef Pontus Lamberg.
Härnösand är hemort för ett flertal yrkeshögskoleutbildningar (YH) och efter årsskiftet tillkommer tre nya utbildningar, på vardera 400 poäng. Det handlar om distansutbildningar till akvaponiingenjör och stadsodlare samt DevSecOps Engineer (kombination av drifttekniker och systemutvecklare).
För Agtira som utvecklar odlingssystem för fisk och grönsaker i stadsmiljöer, bland annat inne på livsmedelsbutiker, är det positivt att både utbildningen till akvaponiingenjör och till stadsodlare kommit till stånd.
– Det här är goda nyheter för oss. Fram till nyligen har utbudet av den här typen av utbildningar varit noll och ingenting i Sverige. Traditionell utbildning till trädgårdsmästare finns, men vi som arbetar med akvaponi och urban odling har fått söka efter kompetens utomlands, alternativt lära upp vår personal från grunden. Men akvaponiingenjörer utbildas nu i Norrtälje där man nyss kommit igång och med start i höst även i Härnösand, säger Pontus Lamberg.
Akvaponi är ett matproduktionssystem som kombinerar fiskodling med växtodling i ett kretsloppssystem, och en större sådan anläggning med 30 anställda driver Agtira i Härnösand, samt att mindre enheter startats i Östersund och Skellefteå.
– Vi är hittills ensamma i landet i denna nisch. Fler platser är aktuella för oss att etablera oss på. Vi utvecklar tekniken och hittar samarbeten med till exempel livsmedelsbutiker som bygger en odling inne i butiken. ICA Maxi i Birsta som odlar gurka och kryddväxter är ett sådant exempel, säger Pontus Lamberg.
Kompetensbristen är ett stort dilemma för Agtira, som haft dialog kring detta med Härnösands kommun.
– Vi är inne i en expansiv fas och ser framtida behov av anställningar. Detta har vi haft en bra dialog kring med kommunen, och att dessa utbildningar nu blir verklighet är resultatet av vår samverkan. Kommunen gör ett bra jobb med att skapa attraktivitet kring regionen, och vi vill bidra på vårt sätt med att skapa tillväxt, säger Pontus Lamberg.
Härnösand har i nuläget nio olika YH-utbildningar som drivs av sex aktörer, varav en är Härnösands kommun. På kommunens tillväxtavdelning arbetar Mikaela Vennerbring som utvecklare av Campus Härnösand Höga Kusten, vilket innefattar YH-utbildningarna.
– Tack vare att det finns en efterfrågan på de aktuella utbildningarna har vi lyckats få godkänt av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta här, samt hittat utbildningsföretag som klarar att driva dem. Allt utgår från behoven hos näringslivet och vi är glada över att vi har bra samverkan med regionens företag på det här området, säger hon.
Även Petra Forsström, näringslivschef i Härnösand, är glad över tillskottet av YH-utbildningar.
Vi har en stark tradition i Härnösand, att med örat mot rälsen fånga upp näringslivets behov av kompetens.
– Det betyder jättemycket för regionen. Brist på kompetens är ett stort tillväxthinder, men vi har en stark tradition i Härnösand att med örat mot rälsen fånga upp näringslivets behov av kompetens och skapa den här typen av utbildningar. Jag vill verkligen understryka att det handlar helt om samverkan för att kunna lyckas, säger hon.
Till den som blir intresserad av en framtid som akvaponiingenjör, har Pontus Lamberg en hälsning.
– Vår bransch är del av ett paradigmskifte, där vi inte blir lika beroende av import utan satsar på närproducerat i system där hållbarhet är självklart. Senare generationer har i många fall kanske inte ens en uppfattning om hur livsmedel produceras, men med akvaponi kan produktionen komma riktigt nära konsumentens vardag. Att få vara med och bidra till en sådan framtid tror jag kan locka många yngre i dag.
Yrkeshögskoleutbildning (YH) är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier med arbetslivsanknytning. Utbildningarna ska matcha arbetslivets kompetensbehov. YH-utbildningarna finns inom olika branscher är öppna för alla som har slutbetyg från gymnasieskolan. Undersökningar visar att en hög andel av eleverna får jobb efter examen från YH-utbildningar.