Europaparlamentet och ministerrådets förhandlare är överens om ett utkast till en ny lag om minimilöner i unionen. Överenskommelsen är dåliga nyheter, anser vice vd Mattias Dahl.
Natten till tisdagen den 7 juni enades förhandlare från Europaparlamentet och ministerrådet om en uppgörelse om direktivförslaget till minimilöner. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) har meddelat att Sverige kommer att rösta nej till direktivet.
– Det är dåliga nyheter att EU trampar vidare in på EU-ländernas arbetsmarknadsområden. Arbetsmarknadsfrågor hanteras bäst nationellt. EU bör fokusera sitt arbete på EU:s kärnområden som att förbättra den europeiska konkurrenskraften samt att stärka den inre marknaden, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl i en kommentar till nattens uppgörelse.
Enligt Mattias Dahl så är det positivt att regeringen bedömer att den svenska arbetsmarknadsmodellen inte kommer att påverkas.
– Det finns dock en betydande osäkerhet kring tolkningen och ytterst måste vi leva med risken att EU-domstolen tolkar lagstiftningen på ett sätt som påverkar oss negativt, säger han.
Flera andra direktivförslag som reglerar arbetsvillkor är under förhandling, såsom lönetransparens och plattformsarbete.
– Förslaget om minimilöner från Bryssel är tyvärr bara ett i raden av EU-förslag som skär rakt in EU-ländernas arbetsmarknader. Förslag efter förslag flyttar makten över arbetsmarknaden från de olika nationerna och deras modeller till Bryssel. För näringslivet och löntagarna i Sverige är det dåliga nyheter, säger Mattias Dahl.
Arbetsmarknad EU