Ekonomierna var lika stora för 15 år sedan. Men sedan dess har USA:s BNP vuxit 25 procent mer än EU:s och Storbritanniens sammanlagt. ”Jag är orolig för framtiden ”, säger Jacob Wallenberg, ordförande, på en konferens hos den norska arbetsgivarorganisationen NHO.
Europa halkar efter Kina och USA, konstaterar Jacob Wallenberg, ordförande i Svenskt Näringsliv i ett samtal på den norska arbetsgivarorganisationen Næringslivets Hovedorganisaison (NHO) årskonferens.
– Vi har inte så många fördelar i den globala konkurrensen.
– Det är viktigt att vi framöver satsar på bättre utbildning, mer forskning för att bli mer konkurrenskraftiga.
Under samtalet lyftes bland annat Mario Draghis, den förre premiärministern i Italien, rapport om EU:s konkurrenskraft. I den lyfts bland annat fram att EU har hamnat på efterkälken samt att det är brådskande att öka produktivitetstillväxten.
– Jag är orolig för framtiden eftersom vi nu lever i en väldigt komplicerad värld, säger Jacob Wallenberg och menar att det i dagsläget finns stora utmaningar för företagen att bli mer konkurrenskraftiga i en allt tuffare omvärld.
Dessutom lyfter han upp det faktum att USA och EU 2008 hade en lika stor BNP, men att USA 15 år senare hade en BNP som var 25 procent större än EU och Storbritanniens BNP.
– Det är en chockerande siffra och pekar på att gapet ökar.
– Det betyder att den europeiska produktiviteten och konkurrenskraften är sämre. Det betyder att vi får färre arbetstillfällen och lägre skatteintäkter i Europa som ska finansiera den fina välfärdspolitik som vi alla är väldigt stolta över.
För USA:s del handlar det bland annat om att de har Silicon Valley, fler nobelpristagare och en kapitalmarknad som är mycket mer utvecklad än vår, konstaterar han.
– Vi måste satsa mer på forskning och innovation, vi måste bejaka entreprenörskap och de individuella bolagen.
– Ytterst är det bolagen som kan skapa de innovationer som ger samhället en bättre utveckling med fler arbetstillfällen och större skatteintäkter. Därför är samverkan mellan politiken och näringslivet så oerhört angelägen.
Han menar att det i dagsläget saknas ett tydligt ledarskap i EU när både Frankrike och Tyskland nu har problem på hemmaplan.
– Det betyder kanske att EU-kommissionen får en viktigare roll, men jag hoppas att Frankrike och Tyskland kommer tillbaka. Jag ser inte att det finns något land som kan ersätta de två stora länderna och det är en utmaning för oss alla.
För att klara den globala konkurrensen måste EU hitta ett nytt sätt att förhålla sig till Kina, konstaterar han.
– EU måste skapa en egen policy mot Kina och vi måste stiga ut ur USA:s skugga. Jag är av uppfattningen att vi ska fortsätta arbeta med Kina och att vi ska ha en nära relation. Vi måste stå upp för våra värderingar, däribland mänskliga rättigheter, men vi måste fortsätta utveckla den relationen.
Stärk EU:s konkurrenskraft